PolicyWatch

Danske Svineproducenter: Europæisk slagtesvinemarked står i vanskelig situation

Svinenoteringerne falder i Spanien og Frankrig denne uge, men forbliver stabile i Tyskland og Danmark, beretter Danske Svineproducenter i en ny analyse.

Foto: PR-foto Danish Crown

På trods af et "overskueligt udbud" er den nuværende situation på det europæiske slagtesvinemarked stadig vanskelig med faldende noteringer i Spanien og Frankrig og stabile priser bl.a. i Tyskland.

Det skriver Danske Svineproducenter i en markedsanalyse.

"Presset kommer først og fremmest fra de stærkt reducerede eksportmængder til Kina. Det prisstøttende argument har hidtil ofte været det samlede forholdsvis lave levendeudbud. Desuden har de første rapporter om et muligt lavpunkt på kødmarkedet en bestyrkende virkning," skriver organisationen i analysen.

"Udover den svage efterspørgsel fra Kina beretter franske kilder om et meget beskedent indenlandsk forbrug på grund af det usædvanligt dårlige vejr på denne tid af året. Den italienske notering kunne heller ikke modstå prispresset."

Situationen er den samme i Spanien, hvor slagtesvinenoteringen fortsætter med at falde for fjerde gang i træk med 6 cent.

"Afstanden mellem den spanske og de øvrige europæiske noteringer er stadig meget stort. Levendeudbuddet er for tiden tilstrækkeligt til de spanske slagteriers behov, som ifølge det spanske nyhedsmedie Mercolleida har reduceret deres aktiviteter."

"Mercolleida beretter om en stabil spansk eksport til Sydøstasien, men denne kan ikke kompensere for underskuddet, som er forårsaget af det drastiske faldt i den kinesiske efterspørgsel," skriver Danske Svineproducenter i sin markedsanalyse.

Alligevel har de store slagterier i Tyskland holdt fast i priserne på grund af en reduktion af slagtninger efter et lille udbud af svin.

"Producenter rapporterer, at tyske slagterier nægter at aftage grise, som blev produceret under det tyske dyrevelfærdsprogram ITW, eller at udbetale ITW-tillæg. Det skaber p.t. forargelse," står der.

Danske Svineproducenter bemærker, at Danish Crown konstaterer tegn på stabilisering, efter noteringen af to omgange er nedjusteret. På samme tid mærker slagterigiganten et stabilt salg i Asien.

Partier ønsker reform af landbrugsfonde

Kina overhaler Tyskland som største marked for dansk svineeksport

Prognose venter fald i eksport af europæisk svinekød i 2021 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier