EU gør klar til ny sanktion mens gaskrig lurer

EU gør klar til sanktion mod russisk guld, mens der fortsat er tvivl om, hvorvidt vigtig gasledning genåbner.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
af ritzau

I sidste uge lukkede Rusland for gasforsyningen gennem den vigtige rørledning Nord Stream 1. Og det er fortsat et åbent spørgsmål, om rørledningen bliver genåbnet i denne uge.

Samtidig ventes EU at gennemføre den næste stramning af sanktionerne. Den ventes blandt andet at ramme russisk guld.

En aftale mellem EU-landene ventes at komme på plads i denne uge, som dermed vil give et afgørende fingerpeg om, hvor energikrigen med Rusland er på vej hen.

EU’s udenrigschef, Josep Borrell, placerer ansvaret for situationen hos Ruslands præsident, Vladimir Putin. Borrell afviser, at sanktionerne og spørgsmålet om Nord Stream 1 kan kobles sammen:

”Det er forskellige ting. Vi ved, at Rusland kan bruge gassen mod os. De har allerede gjort det. De har reduceret gasforsyningen. Men det er to forskellige ting. Vi vil ikke stoppe med at støtte Ukraine og sanktionere Rusland,” siger Josep Borrell.

Ifølge EU’s udenrigschef er der dog denne gang ikke tale om en egentlig ny, syvende sanktionspakke fra EU. Ifølge Borrell er der primært bliver tale om vedligeholdelse og justering af eksisterende sanktioner. Med én vigtig undtagelse.

”Det vigtigste forslag i pakken er et forbud mod russisk guld. Men derudover er målet at sikre, at sanktionerne er effektive,” siger Josep Borrell.

USA, Storbritannien, Japan og Canada har tidligere offentliggjort, at de vil stoppe ny import af russisk guld. Det er igen et forsøg på at ramme den russiske økonomi i lyset af krigen i Ukraine.

Rusland er det andet største guldmineland i verden, og den russiske guldeksport vurderes sidste år at være på 110 milliarder kroner.

Mens alt tyder på, at EU-landene i denne uge når til enighed om at stramme sanktionerne, så vækker spørgsmålet om Nord Stream 1 bekymring i Bruxelles og flere EU-lande.

Rusland fastslog i sidste uge, at gasledningen vil være lukket ti dage grundet vedligehold. Men Rusland har allerede reduceret gasforsyningen med 60 procent, og dermed er der ikke så langt til en egentlig lukning af Nord Stream 1.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) afviser ligesom EU’s udenrigschef, at risikoen for et stop for russisk gas, skal have nogen betydning for ønsket om nye sanktioner.

”Fra dansk side vil vi fortsætte med at kæmpe for de hårdest mulige sanktioner, vi kan blive enige om. Vi skal have stoppet Ruslands ulovlige invasion mod Ukraine,” siger Jeppe Kofod.

På onsdag vil EU-Kommissionen ifølge Josep Borrell diskutere udsigterne for gasforsyningen. Det ventes at resultere i et forslag til, hvordan EU-landene skal håndtere en situation, hvor Rusland lukker for gassen.

Her har der blandt andet været tale om at indføre solidaritet mellem landene, så de lande, der er mest afhængige af russisk gas får hjælp fra andre EU-lande.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter