EU udskyder braklægnings-krav for at øge fødevareproduktion

Et kommende krav om braklægning af store mængder landbrugsjord er sat på pause som følge af Ukraine-krigen.
Foto: Sara Galbiati
Foto: Sara Galbiati

Op mod 1,5 mio. hektar ekstra skal tilbage i produktion i forhold til i dag i EU for at sikre fødevareproduktionen.

Det står nu fast, efter at EU-kommissionen i weekenden sendte en pressemeddelelse ud, der udsætter kravet om at braklægge 4 pct af landbrugsjorden med et år.

”Det globale fødevaresystem står over for store risici og usikkerheder, især fra krigen i Ukraine. I den nærmeste fremtid kan der opstå spørgsmål om fødevaresikkerhed,” lyder det i pressemeddelelsen, hvor det også fremgår:

”Hvert ton afgrøder produceret i EU vil hjælpe med at sikre fødevaresikkerheden på verdensplan.”

EU-Kommissionen understreger, at hektarerne ønskes brug til fødevarer - og at det betyder, at man ønsker, at der ikke skal dyrkes for eksempel majs og soja til foderbrug på arealerne.

Hvorvidt de mange hektar skal tilbage i brug og hvordan, afhænger af de enkelte medlemsstaters lokale beslutninger.

Samtidig understreges det, at Kommissionen stadig ønsker at gennemføre Green Deal-aftalen, idet man påpeger, at bæredygtigheden i det europæiske fødevaresystem er er fundamental for fødevaresikkerheden.

”Selv om vi er i en ekstraordinær situation med hensyn til fødevaresikkerheden, er vi nødt til at fortsætte transitionen til en robust og bæredygtig landbrugssektor,” lyder det med henvisning til biodiversitetsstrategierne, natur-beskyttelses love samt Farm to Fork-strategien.

L&F: Udskyd braklægning i Danmark

Fra Landbrug & Fødevarer udtaler formand Søren Søndergaard, at man nu håber, at undtagelsen også vil omfatte de danske landmænds hektarer.

”Vi opfordrer fødevareminister Rasmus Prehn og partierne til at sikre, at undtagelsen også kommer til at gælde i Danmark. I lyset af den truende fødevarekrise giver det ikke mening at danske landmænd skal ud at braklægge marker, som de har kunne dyrke indtil nu,” udtaler formanden i en meddelelse.

”Det er vigtigt at fastslå, at initiativet ikke er et angreb på den grønne omstilling. Den er vi fortsat fuldt fokuseret på at levere på. Men vi står i en ekstraordinær situation, som kræver handling, og dette initiativ er godt og rigtigt”.

Undtagelsen fra den kommende braklægningsregel står til udelukkende at skulle være gældende i 2023.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter