Nordjylland kan få andel i EU’s 85 milliarder til grøn omstilling

Europa-Kommissionen og Den Europæiske Investeringsbank har lavet en aftale om at støtte de regioner, der er hårdest ramt af omstillingen væk fra fossile brændstoffer. Dermed kan Nordjylland få del i den store EU-pulje.
Foto: Aalborg Portland/PR
Foto: Aalborg Portland/PR

En ny aftale baner vejen for, at områder og regioner i Europa, som påvirkes mest af Europas omstilling til en klimaneutral økonomi, kan få tilskud og lån til at sikre en retfærdig omstilling.

Aftalen, der hedder Just Transition, kombinerer muligheden for lån hos Den Europæiske Investeringsbank, EIB, for op til 10 mio. euro, 74 mia. kr., mens der yderligere vil være 1,5 mia. euro, 11,15 mia. kr. at hente i tilskud over EU-budgettet.

Blandt de regioner, der kan søge om lån og tilskud, er blandt andet Nordjylland.

Tanken er, at lånet og tilskuddet, der er rettet mod den offentlige sektor, skal sikre en mindre belastning af den offentlige pengekasse. Aftalen betyder, at EIB-finansieringen er til rådighed frem til 2027, og dermed kan man reducere de socioøkonomiske omkostninger forbundet med omstillingen ved at fremme oprettelsen af nye virksomheder, arbejdspladser og infrastruktur, lyder det i en meddelelse.

”Omstillingen til en klimaneutral økonomi medfører omfattende socioøkonomiske udfordringer for os alle og navnlig for de regioner, som i dag er meget afhængige af kulstofintensive aktiviteter. Store udfordringer kræver, at alle kombinerer og koordinerer deres arbejde, således at deres indsats kan skabe resultater. Det er netop det, vi gør her, ved at slå midler fra EIB og Europa-Kommissionen sammen og ved at arbejde tæt sammen med offentlige enheder i regioner, der skal gennemføre en retfærdig omstilling. En fuld udnyttelse af faciliteten vil hjælpe regionerne med at omstille deres økonomier,” udtaler Ricardo Mourinho Félix, der er næstformand i Den Europæiske Investeringsbank.

Ifølge Elisa Ferreira, der er kommissær med ansvar for samhørighed og reformer, så vil aftalen betyde, at de offentlige myndigheder i de regioner og områder, der har det største behov for støtte, får mulighed for gunstige lånevilkår i forbindelse med projekter, som ikke genererer tilstrækkelige indtægter til at være økonomisk levedygtige.

”Europa-Kommissionen og EIB vil fortsætte samarbejdet om at støtte en retfærdig omstilling, som ikke lader nogen i stikken,” lyder det fra kommissæren i meddelelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Photo: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter