Tiden er ved at løbe ud for dansk opgør med EU-mindsteløn

Fagbevægelsens Hovedorganisation opfordrer regeringen til søgsmål om annullation af EU-mindsteløn.
EU skal ikke blande sig i, hvordan vi indretter vores arbejdsmarked i Danmark,” siger FH-formand Lizette Risgaard. FH vil have regeringen til at anlægget et såkaldt annullationssøgsmål mod EU mindstelønsdirektiv. | Foto: Miriam Dalsgaard
EU skal ikke blande sig i, hvordan vi indretter vores arbejdsmarked i Danmark,” siger FH-formand Lizette Risgaard. FH vil have regeringen til at anlægget et såkaldt annullationssøgsmål mod EU mindstelønsdirektiv. | Foto: Miriam Dalsgaard
af ritzau

Hvis regeringen vil stoppe EU-direktivet om mindsteløn, er tiden ved at være inde. Og står det til Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), så bør regeringen tage det tungeste våben i brug.

På tirsdagens møde i Fagbevægelsens Hovedorganisation besluttede et enigt forretningsudvalg at opfordre regeringen til at anlægge et såkaldt annullationssøgsmål mod hele EU’s mindstelønsdirektiv. Det siger formand for FH Lizette Risgaard.

”Vi mener, at det kan underminere det danske aftalesystem, at EU blander sig i lønforhold. EU skal ikke blande sig i, hvordan vi indretter vores arbejdsmarked i Danmark,” siger Lizette Risgaard i en skriftlig kommentar.

Et annullationssøgsmål er et forsøg på at få omstødt direktivet med henvisning til, at det ikke er i overensstemmelse med EU-traktaten.

Fagbevægelsen mener konkret, at EU ikke har hjemmel til at lovgive om lønforhold. Ifølge Lizette Risgaard vil direktivet dermed true den danske model. Her er det arbejdsmarkedets parter og ikke politikerne, der fastsætter lønnen.

EU-Kommissionen har dog gentagne gange sagt, at man vil respektere den danske model og ikke tvinge en lovfæstet mindsteløn igennem i Danmark.

Det var også budskabet under tirsdagens debat i EU-Parlamentet i Strasbourg. Her sagde EU-kommissæren for beskæftigelse og sociale rettigheder, Nicolas Schmit:

”Jeg gentager og insisterer på, at ingen medlemslande kan forpligtes til at indføre en lovbestemt mindsteløn. Direktivet vil fuldt ud respektere forskellene i de nationale systemer og respektere de nationale kompetencer.”

Tiden er ved at løbe ud

De gentagne forsikringer har dog ikke været nok til at berolige fagbevægelsen. FH vil i den kommende tid indgå i en dialog med regeringen om de næste skridt.

Også regeringens støtteparti Enhedslisten presser på for et søgsmål. Det sker med henvisning til, at direktivet med al sandsynlighed vil blive vedtaget af EU-Parlamentet ved en afstemning onsdag.

Inden for de næste to uger ventes landene også at godkende direktivet. Derefter vil det blive offentliggjort i EU-Tidende. Derfra vil den danske regering have to måneder til at anlægge annullationssøgsmålet. Ellers træder direktivet i kraft.

Det kan synes som lang tid. Men i samme periode er der mulighed for et dansk valg til Folketinget. Dermed er tiden ved at løbe ud, mener Enhedslisten.

EU-kommissær Nicolas Schmit ser det til gengæld som helt afgørende, at direktivet træder hurtigt i kraft. Han henviser til, at borgere over hele EU frygter en vinter med høje priser på mad og energi.

”Millioner af husholdninger i EU er påvirket af de stigende priser. En højere mindsteløn er vigtigere end nogensinde,” siger Nicolas Schmit.

EU-Parlamentet godkender omstridt direktiv om mindsteløn

Danmark stemmer nej til mindsteløn i EU

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter