PolicyWatch

Von der Leyen foreslår gasprisloft som midlertidig løsning

Et gasprisloft kan være nødvendigt for at få gaspriserne ned i Europa. Det er budskabet fra EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i en tale i Strasbourg onsdag.

Ursula von der Leyen har på et møde onsdag foreslået et midlertidigt gasprisloft. | Foto: FREDERICK FLORIN/AFP / AFP

Ursula von der Leyen foreslår at indføre et loft over gaspriserne, samtidig med at EU skal udnytte sin størrelse til at forhandle med gasleverandørerne om lavere priser og fælles indkøb.

”At introducere et gasprisloft er en midlertidig løsning. Det skal designes ordentligt til at sikre forsyningen,” siger hun ifølge DPA.

Hun foreslår i første omgang at se på den gas, der bliver brugt til elektricitet, men mener samtidig, at det bliver nødvendigt at se på andet end elmarkedet.

De europæiske lande har siden Ruslands invasion af Ukraine i begyndelsen af året arbejdet for at blive uafhængige af gasforsyninger fra Rusland.

Derfor har en lang række europæiske lande blandt andet forsøgt at fylde deres lagre af gas forud for vinteren. Her ønsker de europæiske lande at være så uafhængige af russisk gas som overhovedet muligt.

Ifølge brancheorganisationen Gas Infrastructure Europes opgørelse mandag var EU’s gaslagre næsten 90 procent fulde. Ud over Frankrig har Belgien og Portugal fyldt deres gaslagre. Danmark, Polen og Storbritanniens lagre er over 95 procent fyldte.

Modsat er Ungarn, Bulgarien og Letland de lande, der har de mindst fyldte gaslagre. Alle tre lande havde mandag fyldt under 80 procent af deres gaslagre.

Samtidig har det russiske energi- og gasselskab Gazprom meddelt, at selskabet vil genoptage sine leverancer af gas til Italien gennem Østrig.

Gazprom er desuden hovedejer af de to rørledninger Nord Stream 1 og 2, som i sidste uge begyndte at lække gas, efter at de blev udsat for sabotage, der fortsat undersøges. Ledningerne skulle bruges til at sende russisk gas til Europa.

EU-Kommissionen diskuterer flydende prisloft på gas

Frankrig melder alle gaslagre fyldt til randen

Mere fra PolicyWatch

Folkemødet henter ny direktør

Foreningen Folkemødet har ansat en ny direktør, der har en omfattende karriere i internationale hjælpeorganisationer bag sig - senest en direktørpost i Mellemfolkeligt Samvirke.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier