EU påbyder Musk at holde Twitter fri for russisk propaganda

Elon Musk har fået en reprimande af EU, der påbyder Twitters nye topchef at holde sit sociale medie fri for misinformation.
Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714
Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714
af MarketWire

EU har givet Twitters nye ejer, Elon Musk, en advarsel om at holde det sociale medie fri for russisk propaganda. Advarslen kommer, efter at Elon Musk, der også er administrerende direktør i Tesla, har skåret betydeligt i medarbejderstaben i Twitter.

Det kan føre til øget misinformation og russisk propaganda om krigen i Ukraine, siger direktør i EU-Kommissionen Vera Jourova i et interview med Bloomberg News.

”Ved ikke aktivt at bekæmpe propaganda, herunder at fjerne propaganda - misinformation - støtter du aktivt krigen,” siger direktøren, der står i spidsen for EU-Kommissionens kamp mod misinformation på internettet.

Det kan blive et meget udfordrende og måske farlig færd eller eventyr for hr. Musk, som ønsker at blive set som en, der hjælper Ukraine,” siger hun.

Med hjælpen i Ukraine henviser direktøren til Elon Musks Starlink-satellitsystem, som giver både ukrainske borgere og militæret internetadgang.

Overtrædelse kan udløse stor bøde

Elon Musk overtog Twitter i oktober efter en tumultarisk og langtrukken købsproces. Det førte til en retssag fra Twitter, men kort inden retssagen skulle starte i delstaten Delaware, besluttede Elon Musk at gennemføre købet for 44 mia. dollar.

Siden har den administrerende direktør fyret omkring halvdelen af Twitters medarbejdere og lempet retningslinjerne på det sociale medie i ytringsfrihedens navn.

Netop lempelserne risikerer dog at kunne føre til brud på EU’s lovgivning.

”Hvis netværket let bruges til russisk propaganda, bryder du sandsynligvis sanktionsreglerne, fordi du måske viderebringer indhold fra sanktionerede medier som Russia Today og Sputnik,” siger Vera Jourova.

Det kan i sidste ende resultere i sanktioner og bøder til Twitter, hvis ikke EU’s lovgivning overholdes, advarer direktøren. Brud på sanktionerne forbundet med russiske medier kan resultere i en bøde på op til 6 pct. af det sociale medies årsomsætning, mens bøden for at bryde GDPR-lovgivningen koster op mod 4 pct. af omsætningen.

Flere EU-lande undersøger Tiktok for brud på datalove

FN-chef beder Musk sikre menneskerettigheder på Twitter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter