Danske EU-politikere: Nye lovforslag risikerer at skade den frie nordeuropæiske presse

Forslag til nye EU-regler har til formål at fremme pressefriheden i blandt andet Polen, Ungarn, Malta og Slovenien, men kan udgøre en risiko for de nordiske mediemarkeder, lyder det fra to danske medlemmer af Europa-parlamentet.
Morten Løkkegaard, gruppeformand for Venstre i Europa-Parlamentet, og Christel Schaldemose, gruppeformand for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet, mener, at nye regler kan være til stor skade for nordiske medier. | Foto: Andreas Merrald/Ritzau Scanpix
Morten Løkkegaard, gruppeformand for Venstre i Europa-Parlamentet, og Christel Schaldemose, gruppeformand for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet, mener, at nye regler kan være til stor skade for nordiske medier. | Foto: Andreas Merrald/Ritzau Scanpix

Et nyt forslag fra EU-Kommissionen kan risikere at sætte begrænsninger på den frie presse i Nordeuropa i forsøget på at beskytte den undertrykte pressefrihed i Øst- og Sydeuropa. Det skriver Christel Schaldemose, gruppeformand for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet, og Morten Løkkegaard, gruppeformand for Venstre i Europa-Parlamentet, i en kommentar i Berlingske.

“Vi er selvsagt nødt til at gøre noget for at genoprette pressefriheden i disse lande. Men – og det er et vigtigt men – beskyttelsen af pressefriheden i Syd- og Østeuropa, må aldrig komme på bekostning af indgribende regler, som kan være til stor skade for de velfungerende mediemarkeder,” lyder det blandt andet i kommentaren.

Eksempelvis indeholder udspillet ifølge de to politikere ideen om oprettelsen af et europæisk medieråd, som Christel Schaldemose og Morten Løkkegaard mener vil udgøre en direkte udfordring for det nordeuropæiske system med Pressenævnet og mediernes selvregulering.

Selvom de to EU-politikere er overordnet bekymret for de juridiske greb, som EU-kommissionen kan være på vej med, indeholder udspillet til lovforslaget også positive takter, lyder det. De peger blandt andet på mere åbenhed om ejere af medier og bremsning af brugen af spyware mod journalister som gode tiltag i lovforslagene, der dog stadig er på et stadie, hvor de ikke er udformet i fuldstændige konkreter.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter