Mere gennemsigtighed skal sikre EU-Parlamentet mod korruption

Det er for lidt og for sent, siger kritiker om EU-leders forslag til at skabe mere åbenhed i EU-Parlamentet.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
Af Ritzau

Offentligheden skal kunne holde øje med, hvem de folkevalgte i EU-Parlamentet og deres ansatte mødes med. 

Det er ét blandt i alt 14 tiltag, der skal mindske risikoen for korruption i EU-Parlamentet.

Information om medlemmernes sideindtægter skal også gøres mere tilgængeligt, ligesom tidligere EU-politikere ikke skal kunne komme og gå frit i parlamentet, som det er tilfældet i dag.

Forslagene kommer fra parlamentets formand, Roberta Metsola, og er en reaktion på en omfattende korruptionssag, der har rullet siden december. Her blev en af parlamentets næstformænd - grækeren Eva Kaili - anholdt, mistænkt for at have modtaget penge fra blandt andet Qatar.

Metsolas udmeldinger om at ville dæmme op for korruption er gode, men der mangler handling bag ordene. Sådan siger den danske EU-parlamentariker Nikolaj Villumsen (EL).

”Det er flere måneder siden, at de første afsløringer kom. Det er grotesk, at det stadig ikke er blevet gjort obligatorisk at registrere møder. Det viser desværre, at man ikke tager det her problem med korruption alvorligt nok,” siger han. 

Han kritiserer samtidig pakken af forslag for at være for uambitiøs.

”Med de her forslag gør man langt mindre, end et flertal i EU-Parlamentet har krævet, at man skulle gøre. Vi har behov for at få en whistleblowerordning. Der skal være sikkerhed for, at man ikke mister sit job, hvis man fortæller om noget suspekt,” siger Nikolaj Villumsen.

”Og så har vi ikke mindst brug for, at der kommer skrappere straffe i tilfælde af brud på reglerne.” 

Hos to andre danskere i parlamentet Niels Fuglsang (S) og Morten Løkkegaard (V) får Metsolas forslag en bedre modtagelse. 

”Der er meget fornuftigt i det, Metsola har foreslået,” siger Niels Fuglsang.

Han taler blandt andet positivt om forslaget om at fratage den livslange adgang til tidligere medlemmer af parlamentet.

”Forslagene er selvfølgelig ikke udtømmende. Det er et første skridt. Derfra vil der være en diskussion af, hvad man yderligere kan gøre,” siger S-politikeren.

Venstres Morten Løkkegaard understreger ligeledes, at der er brug for løbende at kigge på reglerne for åbenhed.

”Vi er selvsagt ikke færdige endnu. Men vi skal også passe på, at vi ikke i vores iver efter at stramme reglerne gør det umuligt at udføre vores arbejde. Vi skal ramme dem, som er korrupte,” lyder det fra ham.

Formand Roberta Metsola har fået opbakning til sine forslag fra lederne af de politiske grupper i EU-Parlamentet.

Forude venter implementeringen, som Niels Fuglsang regner med vil være på plads, inden EU-politikerne går på sommerferie.

Også Nikolaj Villumsen siger, at der skal fart på. 

”Vi kommer i venstrefløjsgruppen til at presse på for, at de her ting faktisk bliver gennemført, og at det går hurtigt. Vi skal sørge for, at det her ikke løber ud i sandet.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter