AfD vil stille med kansler-kandidat til tysk valg i 2025

I weekenden holder det tyske højrenationalistiske parti AfD årsmøde på ryggen af stigende popularitet.
Alice Weidel, den ene af det højrenationalistiske tyske parti AfD's to ledere, taler under partiets kongres i Magdeburg fredag. | Foto: Ronny Hartmann
Alice Weidel, den ene af det højrenationalistiske tyske parti AfD's to ledere, taler under partiets kongres i Magdeburg fredag. | Foto: Ronny Hartmann
AF RITZAU

Når tyskerne skal til parlamentsvalg til Forbundsdagen i 2025, vil det højrenationalistiske parti Alternative für Deutschland (AfD) for første gang stille med en kandidat til posten som kansler.

Det siger en af partiets to ledere, Alice Weidel, ved partiets årsmøde, som åbnede fredag i den tyske by Magdeburg. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Omkring 600 medlemmer er samlet i byen, hvor partiet nyder stor opbakning.

Årsmødet afholdes på et tidspunkt, hvor AfD oplever medvind.

Partiet fik for nylig sin bedste meningsmåling nogensinde. Bag meningsmålingen stod den nationale public service-station ARD.

20 procent af de adspurgte i meningsmålingen støtter partiet, hvilket gør det til det næststørste parti i Tyskland.

Den anden af AfD’s ledere, Tino Chrupalla, fortalte ved årsmødets åbning de fremmødte, at partiet, som blev stiftet for ti år siden, er ”klar til mere”.

”Vi er på fremtidens side, vi er ikke fra i går. Det indser flere og flere,” sagde han tidligere fredag.

Partiets popularitet vækker dog bekymring flere steder i det tyske samfund.

Ifølge AFP var dusinvis af demonstranter mødt op foran konferencecenteret i Magdeburg, hvor årsmødet holdes.

”Jeg er bange for, hvad der kan ske, hvis AfD kommer til magten på et tidspunkt,” sagde 18-årige Steven Braun, som var rejst fra Bremen for at deltage i demonstrationen, til AFP.

Over to sammenhængende weekender skal AfD-medlemmer fra hele Tyskland debattere partiets program for og mulige kandidater til næste års europaparlamentsvalg.

AfD opstod i 2013 ud af et ønske om blandt andet at få Tyskland ud af eurosamarbejdet og genindføre den tyske mark.

Ved den store migrantbølge i 2015 slog AfD sig op på modstand mod indvandring.

AfD er også klimaskeptisk og kritisk over for regeringens grønne omstilling og energipolitik, der ifølge partiet koster almindelige mennesker dyrt.

Ifølge AFP har utilfredshed med regeringen, som ledes af den socialdemokratiske kansler Olaf Scholz, og en svækket økonomi hjulpet AfD godt på vej i nylige meningsmålinger.

Ifølge Matthias Jung fra analyseinstituttet Forschungsgruppe Wahlen tiltrækker partiet en bred vifte af vælgere.

”Det gælder fra den unge mand bevæbnet med et baseballbat og et snævert syn på verden til dem på den ekstreme højrefløj. Og også til nogle med meget lidt interesse i politik, som er irriterede over regeringens måde at føre politik, og som ikke ser den konservative opposition som et troværdigt alternativ,” siger han ifølge AFP.

Olaf Scholz har forsøgt at nedtone AfD’s stigende popularitet.

Men det konservative oppositionsparti CDU kæmper med at finde på en effektiv strategi, efterhånden som AfD tiltrækker stadig flere af CDU’s vælgere.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også