Landbruget og Dansk Industri tror på markant højere eksport til Japan

Frihandelsaftalen mellem EU og Japan træder i kraft i dag, og Landbrug & Fødevarer peger på, at de animalske produkter - især mejeriprodukter og svinekød - vil mærke en stigning i eksporten.
Japans premierminister Shinzo Abe, EU-præsident Donald Tusk og EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker er enig om en handelsaftale, der træder i kraft i dag. | Foto: Ritzau Scanpix/AP/Virginia Mayo
Japans premierminister Shinzo Abe, EU-præsident Donald Tusk og EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker er enig om en handelsaftale, der træder i kraft i dag. | Foto: Ritzau Scanpix/AP/Virginia Mayo

I dag træder frihandelsaftalen mellem EU og Japan i kraft, og Landbrug & Fødevarer ser stort potentiale for særligt eksporten af grisekød, mejeriprodukter og ingredienser, fordi aftalen stort set fjerner al told mellem parterne.

Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Eksporten af fødevarer kan stige med 83 pct. i løbet af de næste 10-15 år på grund af aftalen, konkluderer erhvervsorganisationen på baggrund af en analyse.

"Det er en vigtig aftale med stort potentiale for den danske fødevareklynge, som vi har arbejdet for længe. Japanerne er særligt glade for danske fødevarer på grund af vores høje kvalitet og sikkerhed. Samtidig er vi et af de lande, der bruger mindst antibiotika i produktionen," udtaler Anne Arhnung, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, i meddelelsen.

I 2017 eksporterede den danske fødevareklynge for 5,5 mia. kr. til Japan.

DI tror på fremgang på 11 mia. kr.

Også Dansk Industri ser stort potentiale for danske virksomheder i den handelsaftale, der træder i kraft i dag mellem EU og Japan.

"Det er en milepæl, at frihandelsaftalen mellem EU og Japan nu træder i kraft efter flere års forhandlinger. På trods af sine 127 mio. indbyggere er Japan blot Danmarks 14. største samhandelspartner, så der er et klart potentiale for at øge dansk eksport til det japanske marked betydeligt. Nu handler det om, at vi fra dansk kommer i gang med at bruge de mange muligheder, der er i aftalen," skriver Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri, i en kommentar.

I dag er Danmarks eksport til Japan på 22 mia. kr., mens Japan sælger varer til Danmark for 6,9 mia. kr.

Dansk Industri forventer, at handelsaftalen med Japan på sigt vil løfte dansk eksport med 11 mia. kr. – omend tallet er forbundet med stor usikkerhed.

"Efter DI’s vurdering, vil Danmark klare sig lidt bedre end EU-gennemsnittet, og derfor forventer DI, at dansk eksport til Japan vil vokse med 30-50 pct. Det vil sige en vækst på op til 11 mia. kr.," skriver Dansk Industri i en analyse, mens Peter Thagesen tilføjer:

"Der er tale om en af de mest ambitiøse frihandelsaftaler i nyere tid. Ikke nok med, at aftalen fra dag 1 fjerner næsten alle toldbarrierer, så giver den også udvidet adgang til at eksportere tjenesteydelser og mulighed for, at europæiske virksomheder kan deltage i en lang række offentlig udbud. Det er også EU’s hidtil største handelsaftale, og den vil skabe en frihandelszone, der dækker en tredjedel af verdens BNP."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også