Trump kræver mere end en "lille" rentesænkning onsdag

Den amerikanske præsident har atter engang rettet skytset mod landets egen centralbank for at have hævet renterne for meget.
Foto: Nicolas Kamm / AFP / Ritzau Scanpix
Foto: Nicolas Kamm / AFP / Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har atter engang mandag rettet skytset mod landets egen centralbank for at have hævet renterne for meget, og Trump efterlyser samtidig mere end den ventede "lille" nedsættelse af renten på onsdag.

"Fed har gjort alting forkert. En lille rentesænkning er ikke nok, men vi vil vinde alligevel!," tweetede præsidenten mandag.

"Fed "forhøjede" alt for tidligt og alt for meget."

Federal Reserve holder tirsdag og onsdag rentemøde, og det ventes, at banken onsdag aften kl. 20:00 dansk tid vil sænke sin rente med 25 basispoint. Den første rentenedsættelse siden finanskrisen.

Handelen med fed funds-futures indikerer en 100 pct. sandsynlighed for en rentesænkning onsdag på enten 25 eller 50 basispoint, og med en vægt på 78 pct. for en sænkning på 0,25 pct.point.

Ifølge en rundspørge til 83 økonomer, foretaget af Bloomberg News, er medianen også en forventning om en rentesænkning på 25 basispoint til intervallet 2,00 til 2,25 pct. fra nuværende 2,25 til 2,50 pct. En enkelt regner dog med en dobbelt sænkning, mens 12 spår en uændret rente.

Blandt aktører, som har peget på en dobbelt rentesænkning på 0,50 pct.point, har der været argumenteret for, at renten stadig er ganske lav, hvorfor Federal Reserve ikke har så meget tørt krudt og derfor skal sikre størst mulig effekt af sine handlinger. Det sikres bedst med en dobbelt rentesænkning, hvilket centralbanken også tidligere har benyttet, når en lempelsescyklus er blevet indledt.

Samtidig er den amerikanske inflation stadig langt under bankens eget mål om 2,0 pct. om året, ligesom den amerikanske økonomis vækst viser fortsat opbremsning.

Donald Trump har siden sidste år med gentagen stærk kritik fraveget den årtier gamle tradition med, at præsidenter ikke blander sig i Federal Reserves arbejde og dermed ikke gøre anslag mod centralbankens uafhængighed.

Den amerikanske præsident mener, at de mange renteforhøjelser har bremset USA's vækst og modvirket de skattelettelser Trump-administrationen fik vedtaget i 2017. Samtidig har præsidenten peget på, at den højere rente i USA har styrket dollaren og dermed skadet landets konkurrenceevne - mens Europa og Kina ikke har oplevet renteforhøjelser.

Federal Reserve indledte sin nu formentlig overståede stramningscyklus i december 2015, og siden da er renten ni gange blevet løftet med samlet 25 basispoint til intervallet 2,25 til 2,50 pct. Syv af de renteforhøjelser er kommet siden Donald Trump blev indsat som præsident, og fire af renteforhøjelserne gennem 2018 blev gennemført med Jerome Powell ved roret.

Centralbankformand Jerome Powell blev i sin tid indsat af netop Donald Trump. Powell afløste i februar sidste år den forrige chef for centralbanken, Janet Yellen, der blev udpeget af præsident Barack Obama, men som Trump ikke ønskede skulle fortsætte.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også