USA og Kina indgår delvis handelsaftale

USA og Kina er fredag nået til enighed om en delvis handelsaftale, der bløder handelskrigen mellem de to lande op en smule. (Opdateret)
Foto: Damir Sagolj/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Damir Sagolj/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS

USA og Kina har fredag indgået en delaftale i forbindelse med ugens handelsforhandlinger i Washington.

Det oplyste USA's præsident Donald Trump fredag aften på et pressemøde.

"Vi er nået frem til en meget substantiel fase et-aftale," sagde Donald Trump i det Hvide Hus, ifølge The Wall Street Journal.

Den delvise aftale kan blive underskrevet allerede i november af Trump selv og af Kinas præsident, Xi Jinping, på et topmøde i Chile. Det ventes at tage tre til fem uger at udarbejde aftalens fulde ordlyd.

Delaftalen betyder, at planlagte toldforhøjelser på kinesiske varer i næste uge ikke træder i kraft. Her var planen, at tolden på varer for 250 mia. dollar skulle løftes til 30 pct. fra 25 pct.

Til gengæld vil Kina øge sine indkøb af amerikanske landbrugsvarer betydeligt, for mellem 40 og 50 mia. dollar, ligesom Kina vil give indrømmelser på området for intellektuel ophavsret, inden for finansielle tjenester og på valutaområdet.

De planlagte nye tariffer på varer fra Kina for 300 mia. dollar til midten af december er derimod endnu ikke aflyste. Ifølge Robert Lighthizer, USA's handelsrepræsentant, har præsident Trump endnu ikke truffet en beslutning på dette område, skriver The Wall Street Journal.

Eksisterende told ophæves heller ikke.

Delaftalen fredag er det første gennembrud i den 18 måneder lange handelskrig mellem verdens to største økonomier, og præsident Trump understregede, at den er et led i en bredere handelsaftale.

Aftalen omfatter dog ikke udfordringerne omkrig Huawei, den kinesiske tele- og teknologikæmpe, som USA har sat på sin sorte liste. Det spørgsmål er en separat proces, blev det oplyst fredag.

Den delvise aftale levede tilsyneladende ikke helt op til forventningerne i aktiemarkedet, der faldt tilbage fra et plus på 2,1 pct. til en stigning på 1,3 pct. for Nasdaqs vedkommende, mens S&P 500 vekslede et plus på 1,9 pct. til en fremgang på 1,1 pct., da rygterne om en aftale blev afløst af en bekræftelse.

De politiske reaktioner i USA er heller ikke kun positive. Heller ikke hos Republikanerne.

"Efter at så meget er blevet ofret, vil amerikanerne ikke nøjes med mindre end en fuld, effektuerbar og fair aftale med Kina. Landmænd i Iowa ved kun alt for godt, at handelskrigen har medført reel finansiel smerte i hjertelandet. Men vi har brug for at vide mere om denne aftale, og gennemførelsen fra Kinas side vil være vigtig, udtaler Chuck Grassley, den republikanske formand for Senatets finanskomite," ifølge Bloomberg News.

(Artiklen er opdateret den 12. oktober kl. 08:24, efter at handelsaftalen blev officiel.)

Trump: Gode ting sker på handelsmødet med Kina

Trump skal mødes med Kinas topforhandler fredag 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også