PolicyWatch

Danmark får færre Pfizer-vacciner de næste uger

Danmark skulle i næste uge modtage 59.475 doser covid-19-vaccine. Hvor mange vacciner der nu vil blive leveret, har Pfizer endnu ikke bekræftet, lyder det.

"[...] et markant forøget antal doser vil blive tilgængelige for landene fra midten af februar og frem," oplyser Pfizer. | Foto: JEAN-FRANCOIS MONIER/AFP / AFP

Fra næste uge reducerer Pfizer sin levering af coronavacciner til Europa.

Og det påvirker også leveringen af vacciner til Danmark. Det bekræfter Pfizer Danmark og Statens Serum Institut (SSI).

Ifølge SSI vides det imidlertid ikke, i hvilket omfang det vil påvirke antallet af, hvor mange vacciner der bliver leveret.

Ifølge leveringsplanen fra Pfizer skulle Danmark i næste uge modtage 59.475 doser covid-19-vaccine. Hvor mange vacciner der nu vil blive leveret, har Pfizer endnu ikke bekræftet ifølge SSI.

"Vi er i løbende dialog med Pfizer om, hvad det konkret kommer til at betyde for leveringerne til Danmark, men vi forventer, at det vil medføre, at vi i den kommende tid kan vaccinere færre end først antaget," siger direktør for Statens Serum Institut Henrik Ullum i en pressemeddelelse.

Reduktionen skyldes, at fabrikken i Puurs, Belgien, skal opgraderes, så der kan produceres 2 milliarder doser om året mod før 1,3 milliarder.

"Det medfører, at et markant forøget antal doser vil blive tilgængelige for landene fra midten af februar og frem," oplyser Pfizer.

"Opskaleringen forudsætter tilpasninger af faciliteter og proces på fabrikken, som kræver nye kvalitetstests og godkendelser fra myndighederne."

"Som konsekvens vil der i slutningen af januar og starten af februar være færre doser til rådighed for de europæiske lande," lyder det.

Opgraderingen af fabrikken påvirker også nabolandet Norge. Det oplyste den norske sundhedsstyrelse, Folkehelseinstituttet (FHI), tidligere fredag.

Norge stod til at modtage lige knap 44.000 vaccinedoser i næste uge. Men det falder altså til omkring 36.000.

"For Norge betyder det i første omgang, at vi får 7800 færre doser i uge tre, end Pfizer tidligere havde meldt om," siger Geir Bukholm, der er områdedirektør hos FHI.

Bukholm siger, at Norge har nok doser på nødlageret til at kompensere for nedgangen i leveringerne.

Vaccinen fra Pfizer/BioNTech var den første, der blev godkendt til brug i EU. De første stik blev givet 27. december.

Siden er endnu en vaccinen blev godkendt til brug. Det er vaccinen fra amerikanske Moderna.

Den er nemmere at transportere, da den ikke skal opbevares lige så koldt. Her blev de første stik givet torsdag i Vejle.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier