USA og Tyskland når til enighed om Nord Stream 2

USA går med ny aftale med til ikke længere at forsøge at få stoppet gasledningen Nord Stream 2. Det sker efter langvarig strid om projektet.
Foto: CHIP SOMODEVILLA/AFP / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Foto: CHIP SOMODEVILLA/AFP / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
AF RITZAU OG MATHIAS JULIUS FALKENGAARD

USA og Tyskland er blevet enige om en aftale om den russiske gasledning Nord Stream 2. Det skriver The Washington Post onsdag.

Aftalen begraver lang tids strid mellem de to lande og indebærer, at Tyskland forpligter sig til at investere i grøn teknologi i Ukraine. USA vil til gengæld ikke længere forsøge at stoppe projektet.

USA's aversion mod Nord Stream 2 skyldes bekymring for, at den kan bruges af Rusland som pression over for Tyskland og Europa. Desuden er det velkendt, at USA har store egeninteresser i eksport af flydende, nedkølet naturgas (LNG) til Europa.

Lettelse i Tyskland

Den tyske udenrigsminister, Heiko Mass, er godt tilfreds med aftalen.

"Jeg er lettet over, at vi har fundet en konstruktiv løsning angående Nord Stream 2 med USA," skriver han på Twitter.

"Vi vil hjælpe Ukraine med at få opbygget en grøn energisektor og sørge for, at der kommer gas til Ukraine i de kommende årtier," tilføjer ministeren.

Den kontroversielle gasledning er omkring 95 procent færdigbygget og går blandt andet gennem dansk farvand. Lige nu foregår rørlægningen ud for Bornholm.

Putin lover ikke at misbruge forbindelsen

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har onsdag talt i telefon med Tysklands forbundskansler, Angela Merkel. Det skriver det russiske nyhedsbureau Tass. De to diskuterede blandt andet aftalen mellem USA og Tyskland.

I en udtalelse fra det russiske præsidentkontor understreges det, at gasledningen ikke vil blive brugt politisk:

"Den russiske præsident vil gerne fremhæve tyskernes vilje til at få projektet til at lykkes. Projektet er udelukkende af kommerciel støbning og skal være med til at styrke Tysklands og EU's energisikkerhed," lyder det"

Forbindelsen skal efter planen transportere 55 mia. kubikmeter gas fra Rusland til Tyskland hvert år, når den kommer i drift.

Det skulle den egentlig have været allerede omkring begyndelsen af 2020, men en lang række amerikanske sanktioner fra både den forrige og nuværende administration har forsinket projektet.

Nu ser den sidste store Nord Stream 2-hurdle ud til at være en saga blot.

Ukrainsk energichef ønsker NATO-medlemskab efter gasaftale 

Biden undgår nye sanktioner imod Nord Stream 2

Nord Stream 2 rammes nu også af europæiske sanktioner 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også