PolicyWatch

Fattige lande er vrede på Biden: Skotland er klimahelten

Talsmand for ulande og østater hylder den skotske førsteminister for at gå forrest med klimaerstatning.

Foto: LEAH MILLIS/REUTERS / X90205

Utilfredsheden blandt ulande og østater er voksende over USA's rolle på COP26 - og særligt amerikanernes modvilje mod at gribe til lommerne.

Sammenslutningen Climate Vulnerable Forum, som repræsenterer 55 lande, kræver løfter om, at de rige lande betaler klimaerstatning, eller "tab og skader" for klimaforandringer, som de har forårsaget.

"USA nægter at betale. Men vi vil få dem til at skifte mening," siger Saleemul Huq, som er direktør for Internationalt Center for Klimaforandringer og Udvikling (ICCCAD).

Den erfarne klimaforsker fra Bangladesh siger, at han taler på vegne af Climate Vulnurable Forum, som han også formelt agerer ekspert for.

Skotland er det eneste af de rige lande, som har meldt åbent ud, at det støtter tab og skader med konkrete midler. Andre, som Danmark, har gjort det med ord.

"Førsteministeren i Skotland lagde en million britiske pund i en ny fond til tab og skader, og så udfordrede hun resten af lederne til at matche det."

"I går fordoblede hun så mængden. Hun er den ægte leder, som lægger penge på bordet. USA giver os nul dollar. Europa giver os nul euro. Men Skotland giver os to millioner pund," siger Saleemul Huq.

Da førsteminister Nicola Sturgeon onsdag annoncerede et nyt bidrag, udtalte hun ifølge den skotske regerings hjemmeside:

"Min besked er enkel. Hvis Skotland kan øge bidraget, så er der ingen god grund til, at verdens større udviklede lande ved forhandlingsbordet ikke kan gøre det samme."

Skotland vil give 2 millioner britiske pund. Det svarer til 17,3 millioner kroner.

Tab og erstatning er del af et større - og meget splittende tema - om klimafinansiering.

Man har på et tidligere FN-møde etableret enighed om, at der formelt er tre søjler i de riges finansiering af klimaudfordringer i de fattige lande. Der er tilpasning, afbødning og tab og skader.

Tilpasning og afbødning er dækket af et løfte om, at de rige lande fra 2020 skal levere 100 milliarder dollar årligt. Det gør de endnu ikke. Men de er på vej.

Med hensyn til den tredje søjle - tab og skader - er de mere forsigtige. Det kan være af frygt for, at det kan lede til for voldsomme krav om klimaerstatning.

"Det, som vi har brug for her i Glasgow, er en platform, vi kan arbejde videre fra de næste 12 måneder. Så kan vi få det til at ske på COP27," siger Saleemul.

Mange rige lande vælger ofte at blande søjlerne sammen, når de taler klimapenge til udviklingslandene. Det er absolut ikke i orden, mener klimaforskeren fra Bangladesh.

"De 100 millioner er til tilpasning og afbødning alene. Puljen til tab og skader skal lægges oven i dette. Vi skal have nye penge. Vi får USA til at ændre mening," siger han.

 

Overrasket Dan Jørgensen ser muligt gennembrud på COP26

Global alliance med Danmark i spidsen vil udfase olie og gas

Skotske vindmøller giver politikere drømme om vestjysk park 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier