Pfizer-vaccine giver delvis beskyttelse mod Omikron

Vaccinen fra Pfizer giver delvis beskyttelse mod Omikron-variant, men booster kan hjælpe, viser forskning.
De første forskningsforsøg viser, at vaccine ikke beskytter helt så godt mod omikron-varianten, men at en booster-dose hjælper. | Foto: HANNAH BEIER/REUTERS / X07419
De første forskningsforsøg viser, at vaccine ikke beskytter helt så godt mod omikron-varianten, men at en booster-dose hjælper. | Foto: HANNAH BEIER/REUTERS / X07419
af ritzau

Hvis man er vaccineret med vaccinen fra Pfizer, er man ikke lige så godt beskyttet mod coronavirus af Omikron-varianten som mod de andre varianter. Det tyder ny forskning fra Det Afrikanske Institut for Sundhedsforskning (AHRI) på. Det skriver det amerikanske medie Bloomberg News ifølge Reuters.

Alligevel er Alex Sigal, forskningschef på instituttet, forhåbningsfuld.

"Resultaterne er bedre, end jeg havde forventet. Jo flere antistoffer, man har, desto større chance er der for, at man er beskyttet mod Omikron," skriver han på Twitter.

AHRI testede blod fra 12 personer, som havde fået to stik med Pfizer-vaccinen. I fem ud af seks tilfælde kunne antistofferne bekæmpe Omikron.

Studierne er stadig i en tidlig fase, men Alex Sigal siger, at et tredje stik med Pfizer-vaccinen kan gøre beskyttelsen mod Omikron bedre.

Variant løbet fra os

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) sagde sent tirsdag aften, at der ikke er grund til at tro, at vaccinerne ikke virker mod Omikron. WHO sagde samtidig, at det ikke tyder på, at man bliver mere syg af Omikron end for eksempel Delta-varianten.

Per tirsdag var der fundet i alt 398 tilfælde af coronasmitte med varianten i Danmark. Den dominerende variant i Danmark er Delta, som for alvor fik tag i landet i begyndelsen af 2021.

Direktør for Statens Serum Institut (SSI) Henrik Ullum sagde tirsdag på et pressemøde, at Omikron "er løbet fra os".Han pegede på, at smitteopsporingen ikke længere kan stoppe smitten med den nye variant.

"Hvor smitten tidligere kom fra rejsende til Danmark, bliver over 90 procent nu smittet i Danmark," sagde han.

Viggo Andreasen, som er lektor ved Roskilde Universitet med speciale i matematisk epidemiologi, sagde mandag til Ritzau, at tidlig forskning tyder på, at smitte med Omikron-varianten kun giver milde symptomer. Han sagde dog på samme tid, at det er for tidligt at konkludere noget, da datagrundlaget om varianten er småt.

Sundhedsstyrelsen opgiver ekstra tiltag for at bremse Omikron

Statsminister: Det går uhyggeligt hurtigt - nye tiltag overvejes 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også