ECB: Ukraine-krig påvirker økonomi og inflation på kort sigt

Krigen i Ukraine vil påvirke den økonomiske aktivitet og inflationen. Især de højere energi- og råvarepriser er årsagen, lyder det fra Den Europæiske Centralbank, ECB.
Den Europæiske Centralbank forudser inflation på kort- og muligvis mellemlangt sigt. Arkivfoto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Ritzau Scanpix
Den Europæiske Centralbank forudser inflation på kort- og muligvis mellemlangt sigt. Arkivfoto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Ritzau Scanpix
af MarketWire

Den russiske invasion af Ukraine vil have en væsentlig indvirkning på den økonomiske aktivitet og inflationen på grund af højere energi- og råvarepriser, afbrydelser af den internationale samhandel og en svækket tillid. Det skriver Den Europæiske Centralbank, ECB, i publikationen Economic Bulletin.

”Hvor omfattende disse effekter bliver vil afhænge af, hvordan konflikten udvikler sig, af virkningen af de nuværende sanktioner og af eventuelle yderligere foranstaltninger,” påpeger centralbanken.

Banken fremhæver dog, at effekten af krigen skal vurderes på baggrund af robuste underliggende forhold for euroområdets økonomi.

Genopretningen understøttes også af, at virkningen af omikron-varianten af coronavirus aftager. Der har også været tegn på, at forsyningsflaskehalsene er begyndt at aftage, og fremgangen på arbejdsmarkedet er fortsat.

I basisscenariet i ECB’s stabs makroøkonomiske fremskrivninger fra marts 2022, der indeholder en indledende vurdering af konsekvenserne af krigen i Ukraine, er BNP-væksten blevet nedjusteret på kort sigt på grund af konflikten.

Omvendt er skønnet for inflationen blevet betydeligt opjusteret, da priserne har overrasket med stigninger, der kan tilskrives uventet høje energiomkostninger. Prisstigningerne er også blevet mere bredt funderede.

ECB’s styrelsesråd finder det dog stadig mere sandsynligt, at inflationen vil stabilisere sig på ECB’s mål om en inflation på 2 pct. på mellemlangt sigt.

I andre scenarier end basisscenariet for den økonomiske og finansielle virkning af krigen kan den økonomiske aktivitet blive væsentlig dæmpet af en kraftigere stigning i energi- og råvarepriserne og en mere alvorlig påvirkning af handlen og tilliden, fremhæver banken.

”Inflationen kan blive betydeligt højere på kort sigt. I alle scenarierne forventes inflationen imidlertid stadig at falde gradvist og at ligge omkring inflationsmålet på 2 pct. i 2024,” skriver ECB.

Høje energiomkostninger kan lægge dæmper på efterspørgsel

Efter styrelsesrådets opfattelse er de risici, som knytter sig til de økonomiske udsigter, væsentligt forøgede og nedadrettede.

”Risiciene i forbindelse med pandemien er ganske vist reduceret, men krigen i Ukraine kan få en kraftigere indvirkning på de økonomiske forventninger og igen forværre begrænsningerne på udbudssiden,” skriver banken.

Det fremhæves, at vedvarende høje energiomkostninger kombineret med tab af tillid kan lægge en større dæmper på efterspørgslen end ventet og begrænse forbruget og investeringerne.

De samme faktorer gør, at risici for inflationsudsigterne er opadrettede på kort sigt.

”Krigen i Ukraine udgør en væsentlig opadrettet risiko, navnlig for energipriserne. Hvis prispresset fører til højere lønstigninger end ventet, eller hvis der er vedvarende negative følgevirkninger på udbudssiden, kan inflationen også vise sig at blive højere på mellemlangt sigt,” skriver ECB, der også vurderer, at hvis efterspørgslen svækkes på mellemlangt sigt, kan dette mindske presset på priserne.

ECB fastholder renten men kridter op til rentestigning

Markedet ser første ECB-renteløft i 2023 efter invasion og sanktioner

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter