Finsk statsminister tror på Nato-medlemskab inden årets udgang

Statsminister Sanna Marin siger, at hun arbejder på at få Finland ind i forsvarsalliancen Nato før efteråret.
Statsminister Sanna Marin og resten af Finlands parlament mødtes mandag for at debattere Finlands ansøgning til Nato | Foto: LEHTIKUVA/via REUTERS / X00718
Statsminister Sanna Marin og resten af Finlands parlament mødtes mandag for at debattere Finlands ansøgning til Nato | Foto: LEHTIKUVA/via REUTERS / X00718
af ritzau

Finlands statsminister, Sanna Marin, vurderer, at landet kan blive medlem af Nato allerede i år. Det siger hun mandag til den finske tv-station Yle. Søndag blev det meddelt, at Finland formelt vil søge om medlemskab i forsvarsalliancen og dermed gøre op med årtiers politik om at holde sig neutralt.

”Jeg går ud fra, at vi bliver medlemmer af Nato i løbet af indeværende år, siger Marin på et spørgsmål om, hvornår ansøgningsprocessen kan være slut.”

Adspurgt om, hvorvidt et fuldgyldigt medlemskab af Nato kan blive en realitet allerede til efteråret, svarer statsministeren:

”Jeg håber, det bliver tidligere end det. Jeg gør mit yderste for at få denne proces til at gå meget hurtigt.”

Finland har besluttet at søge medlemskab i den vestlige forsvarsalliance som en direkte konsekvens af nabolandet Ruslands invasion af Ukraine. Det er på trods af, at russerne har truet med, at det kan få vidtrækkende konsekvenser for forholdet imellem de to lande.

Også Sverige har tænkt sig at ansøge om at blive medlem trods lignende trusler fra Rusland. Det oplyste landets statsminister, Magdalena Andersson, tidligere mandag. Begge lande mangler endnu at aflevere deres formelle ansøgninger, men dette ventes at ske i løbet af de kommende dage.

Mens de fleste Nato-lande står klar med åbne arme til at tage imod Sverige og Finland, så sagde den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, mandag, at han ikke vil lukke de to lande ind i forsvarssamarbejdet.

Det skyldes blandt andet, at Sverige og Finland huser det, som tyrkerne anser for kurdiske terrororganisationer. Det drejer sig om personer, der har forbindelse til Det Kurdiske Arbejderparti (PKK) eller den muslimske lærde Fethullah Gülen.

Hvis Sverige og Finland skal blive en del af alliancen, kræver det grønt lys fra samtlige 30 Nato-lande. Derfor kan Tyrkiets holdning potentielt spænde ben for de to landes forhåbninger.

Udmeldingen fra Tyrkiet er dog ikke noget, der bekymrer Sanna Marin.

”Alle disse spørgsmål kan helt sikkert løses. Det er vigtigt at bevare roen, føre samtaler og svare på spørgsmål. Jeg tror ikke, at der er nogle særligt store problemer i forbindelse med Finland,” siger statsministeren til Yle.

Sverige og Finlands udenrigsministre har oplyst, at de inden længe rejser til Tyrkiet for at få en afklaring på landets indvendinger.

Tyrkiet vil ikke lukke Sverige og Finland ind i Nato

Statsminister: Sverige søger om Nato-medlemskab

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også