Statsminister: Sverige søger om Nato-medlemskab

Der er flertal i den svenske Riksdag for at søge om medlemskab af forsvarsalliancen Nato.
Sveriges statsminister, Magdalena Andersson | Foto: 10060 Henrik Montgomery/TT/TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges statsminister, Magdalena Andersson | Foto: 10060 Henrik Montgomery/TT/TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN
af ritzau

Den svenske regering har formelt besluttet, at Sverige vil søge om medlemskab af den vestlige forsvarsalliance Nato. Det oplyser landets statsminister, Magdalena Andersson, mandag.

”Vi forlader en æra og går ind i en anden. Vi kommer til at meddele Nato, at vi vil være medlem af alliancen,” siger hun på et pressemøde.

”Det står klart, at der er bredt flertal i Sveriges Riksdag for, at Sverige skal gå med i Nato,” siger Magdalena Andersson ifølge det svenske medie SVT.

En historisk beslutning

Også oppositionsleder Ulf Kristersson er med ved mandagens pressemøde.

”Det her er en historisk beslutning. Det handler ikke om partipolitik, men om at tage et ansvar for landets sikkerhedspolitiske interesse,” siger han.

Det var ventet, at Sverige vil søge om Nato-medlemskab. Også Finland menes at have en ansøgning på trapperne.

I begge lande har der traditionelt ellers været flertal for og tilfredshed med at stå uden for alliancen. Det har Ruslands krig i Ukraine dog ændret på.

Sveriges ansøgning kan enten blive afleveret mandag, tirsdag eller onsdag, siger den svenske statsminister ifølge avisen Expressen.

”Det er den svenske NATO-ambassadør, som afleverer ansøgningen. Vi planlægger at gøre det sammen med Finland,” siger statsministeren.

Nato spiller en hovedrolle i den igangværende krig mellem Rusland og Ukraine. Rusland har blandt andet krævet en garanti om, at Ukraine aldrig vil blive en del af alliancen. Det krav har Nato nægtet at imødekomme.

Ifølge russerne vil det true deres sikkerhed, hvis Ukraine tilslutter sig Nato. Mange NATO-lande har støttet Ukraine med militært udstyr, efter at landet er blevet invaderet af Rusland.

Der er dog ikke blevet sendt NATO-soldater ind i Ukraine, fordi Ukraine ikke er en del af forsvarsalliancen. Danmark, Island og Norge er blandt Natos i alt 30 medlemslande.

EU er klar med yderligere 500 mio. euro til Ukraine

København skal huse Natos kvanteteknologiske center

Skibs-administrator ønsker Nato-eskorte af handelsskibe i Sortehavet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også