PolicyWatch

Rusland og Ukraine vil underskrive kornaftale

Ukraines korneksport over Sortehavet kan snart flyde igen. Fredag bliver FN-kornaftale underskrevet i Tyrkiet.

Foto: Jens Dresling

Rusland og Ukraine vil fredag underskrive en aftale, der åbner for, at korn igen kan eksporteres fra ukrainske havne ved Sortehavet. Det oplyser det tyrkiske præsidentkontor torsdag aften.

Tyrkiets præsident, Recep Erdogan, har sammen med FN ageret mæglere mellem Rusland og Ukraine. Aftalen har været undervejs i to måneder og i sidste uge blev der forhandlet i Tyrkiet.

Til stede ved ceremonien vil FN’s generalsekretær, António Guterres, ligeledes være. Aftalen er udarbejdet af FN og underskrives klokken 15.30 dansk tid i Istanbul. Det er uvist, hvad aftalen mere præcist indeholder.

Både Rusland og Ukraine er blandt verdens vigtigste korneksportører, og priserne på fødevarer er steget drastisk efter russernes invasion af nabolandet.

En række lande, som er stærkt afhængige af ukrainsk korn, er truet af sultkatastrofer og hungersnød.

Rusland har blokeret alle ukrainske havnebyer. Der ligger op mod 25 millioner ton korn på lagre i Ukraine og venter på at blive sendt ud på verdensmarkedet. Ukraine eksporterer også afgrøder som raps, solsikker og sojabønner.

Før krigen var Ukraine den største producent af solsikkeolie, den fjerdestørste eksportør af majs og på vej til at blive den tredjestørste eksportør af hvede.

Sidste sæson slog Ukraine sin egen rekord, da der blev høstet 106 millioner ton korn.

Ifølge en af de ukrainske forhandlere Rustem Umerov vil der blive åbnet for tre havnes korneksport. Det drejer sig om havnene i Odesa, Tjornomorsk og Pivdennyj, siger forhandleren ifølge nyhedsbureauet AFP. Han siger videre, at en FN-overvågningsgruppe i Istanbul skal holde øje med, at korneksporten foregår sikkert.

”Vi stoler ikke på dem (Rusland, red.). Heller ikke selv om de underskriver en aftale med FN,” siger Rustem Umerov.

Putin takker Erdogan for fremskridt om ukrainsk hvedeeksport

Mere fra PolicyWatch

Vækstfondsdirektører stopper inden fusion

Vækstfondens adm. direktør, Rolf Kjærgaard, fratræder og får følgeskab af investeringsdirektør Mikkel Hesselgren, der også har meldt sin afgang. I forvejen har Vækstfondens formand forladt sin post i august. Til nytår bliver fonden en del af den nye statslige kæmpefond, Danmarks Eksport- og Investeringsfond.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier