PolicyWatch

Ukraine: Første sending korn kommer afsted i denne uge

På trods af Ruslands angreb på en eksporthavn forventer Ukraine fortsat at kunne genoptage korneksporten.

Foto: PR / Lantmännen/30001

De første leverancer af ukrainsk korn skibes efter planen ud i denne uge.

Det sker på trods af, at et russisk angreb på havnebyen Odesa ellers truede med at bremse korneksporten, inden den overhovedet var kommet i gang. Det oplyser Ukraines minister for infrastruktur, Oleksandr Kubrakov, mandag.

”Vi forventer, at aftalen begynder at virke i de kommende dage. Vi forbereder os på, at alt kan begynde i den her uge, siger han med reference til en aftale om korneksport, som både Ukraine og Rusland har skrevet under på.”

Det russiske angreb på Odesa kom lørdag, mindre end et døgn efter at aftalen var blevet indgået i Tyrkiet, som sammen med FN har mæglet mellem de to parter.

Ifølge aftalen kan eksporten af korn genoptages fra tre ukrainske havne, herunder Odesa. Det vil dog kun virke, hvis byerne kan holdes fri fra angreb, siger Kubrakov.

”Vores holdning er meget simpel. Vi har underskrevet en aftale med FN og Tyrkiet. Hvis parterne garanterer sikkerhed, vil aftalen virke. Hvis de ikke gør, vil den ikke virke.”

Det russiske angreb har modtaget stor international fordømmelse. Det skyldes især, at verdens fattigste desperat har brug for, at korneksporten genoptages.

Rusland mener dog ikke, at landet har forbrudt sig mod aftalen. Udenrigsminister Sergej Lavrov siger mandag, at aftalen ikke forhindrer Rusland i at angribe militær infrastruktur. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Lavrov henviser til, at angrebet i Odesa specifikt var rettet mod militære mål. Han mener derfor ikke, at det har udgjort nogen forhindring for eksport.

Ukraine og Rusland indgår aftale om korneksport

Danske tørlastrederier tøver trods aftale om korneksport fra Ukraine

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier