PolicyWatch

Finland skruer kraftigt ned for antallet af visa til russere

Fra 1. september vil Finland kun udstede ti procent af det antal visa, som det gør til russiske statsborgere. Ruslands ambassadør i Danmark kalder det brud på menneskerettighederne.

Finlands udenrigsminister, Pekka Haavisto, har meddelt, at væsentligt færre russere fremover vil få visum til landet. Arkivfoto: Xander Heinl/Ritzau Scanpix

Finland, der grænser op til Rusland, vil fra næste måned drastisk skrue ned for antallet af visa til russiske statsborgere. Det oplyser den finske udenrigsminister, Pekka Haavisto.

Ifølge ministeren bliver antallet af visa til russere begrænset til ti procent af det nuværende antal. Det sker konkret ved, at der fra 1. september vil være færre tilgængelige tider til at booke en aftale om at bestille visum.

Finland behandler i øjeblikket dagligt cirka 1000 russiske visumansøgninger. Det oplyser udenrigsministeren til det finske medie Yle.

”Udstedelsen af turistvisa kommer ikke til at stoppe fuldstændigt, men antallet bliver begrænset betragteligt,” siger Pekka Haavisto.

Brud på menneskerettigheder

Den russiske ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, ser mulige visumrestriktioner mod russiske turister som brud på menneskerettighederne. Det siger den russiske ambassadør i en skriftlig meddelelse til Ritzau.

”Kort sagt huskes menneskerettighederne i Vesten tilsyneladende kun, når det er gavnligt, og man glemmer dem uden anger, når det handler om russere,” siger Vladimir Barbin i meddelelsen.

Udtalelsen fra den russiske ambassadør kommer, efter at Finland har meddelt, at man vil begrænse antallet af visa til russere, og Finland og Estland har opfordret resten af EU-landene til at indstille alle udstedelser af turistvisa til russiske statsborgere. Det har sat skub i debatten i Danmark.

Det kritiserer den russiske ambassadør.

”En indførelse af restriktioner baseret på passets farve er det samme som forskelsbehandling baseret på race, nationalitet eller køn,” siger Vladimir Barbin.

Den russiske ambassadør henviser til, at bevægelsesfriheden mellem landene er en menneskeret - og ikke et privilegium. I meddelelsen omtaler han den russiske invasion af Ukraine som ”en særlig militær operation.”

Bør løses i EU-regi

I Danmark er der i de første fem måneder af 2022 bevilget næsten tre gange så mange turistvisa til russiske statsborgere som i hele 2021. Det fremgik i weekenden af en Politiken-historie baseret på tal fra Udlændingestyrelsen.

Regeringen mener, at der skal findes en fælles europæisk løsning i regi af EU. Det sagde udlændingeminister Kaare Dybvad (S) til Politiken lørdag.

”Det er klart, at hvis der bare er ét land i Europa, hvor russere kan rejse ind, så kan man i princippet rejse ind i hele Schengen-området. Derfor er det EU-rammen, det skal laves i,” sagde Dybvad til avisen.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har opfordret lande i Vesten til at lukke deres grænser for alle russere.

Krig i Ukraine koster krydstogtgæster i København

Hoteller og feriecentre ligger over niveauet før corona

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier