Forsker: Gorbatjovs død kommer på et skidt tidspunkt for Putin

Mikhail Gorbatjov, den tidligere leder af Sovjetunionen, der døde tirsdag aften efter længere tids sygdom, minder russerne om en tid med en anden type leder end Putin, mener forsker.
Mikhail Gorbatjov (th.) var en af arkitekterne bag afslutningen på Den Kolde Krig. Som landets leder forhandlede han nedrustningsaftaler med USA’s daværende præsident, Ronald Reagan. Her ses de på et billede fra december 1987. | Foto: Jerome Delay/AFP Photo
Mikhail Gorbatjov (th.) var en af arkitekterne bag afslutningen på Den Kolde Krig. Som landets leder forhandlede han nedrustningsaftaler med USA’s daværende præsident, Ronald Reagan. Her ses de på et billede fra december 1987. | Foto: Jerome Delay/AFP Photo
af ritzau

Russerne bliver med Mikhail Gorbatjovs død mindet om en tid med håb, hvor mange blev grebet af ideen om at få en bedre fremtid. Derfor kan den tidligere leder af Sovjetunionens død komme på et ubelejligt tidspunkt for landets nuværende præsident, Vladimir Putin.

Det vurderer Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier (Diis). Her beskæftiger han sig især med Rusland.

”Putin vil synes, at det kommer på et ubelejligt tidspunkt, hvor Rusland er i krig i Ukraine, og hvor der er diskussioner om, hvad landet skal nu, og hvor det skal hen i fremtiden. Nu kommer russerne i tanke om, at der kan være en anden form for politiker og leder, der måske har en højere grad af empati og en anden forbindelse til vælgerne,” siger han.

Den tidligere leder af Sovjetunionen døde tirsdag aften efter længere tids sygdom.

Han er muligvis bedst kendt som en af arkitekterne bag afslutningen på Den Kolde Krig. Som landets leder forhandlede han nemlig nedrustningsaftaler med USA’s daværende præsident, Ronald Reagan. Det bidrog sammen med Sovjetunionens ringe økonomi til afslutningen på krigen.

Populær i Vesten

Det er også en af grundene til, at han har nydt og stadig nyder stor popularitet i Vesten, mener seniorforskeren.

”Populariteten skyldes, at han havde en helt ny politisk stil i Sovjetunionen,” lyder det.

I Tyskland takker præsident Frank-Walter Steinmeier onsdag Mikhail Gorbatjov for den rolle, han spillede ved genforeningen af Tyskland ved slutningen af Den Kolde Krig.

”Tyskland er fuld af taknemmelighed over for ham og hans beslutsomme bidrag til tysk enhed og respekt for hans mod til at åbne vejen til demokrati og at bygge bro mellem øst og vest,” siger præsident Frank-Walter Steinmeier.

Han havde en vision om et fredeligt Europa, konstaterer den tyske præsident.

”I dag ligger den drøm i ruiner, ødelagt af Ruslands brutale angreb på Ukraine,” siger Steinmeier i en skriftlig erklæring.

Mikhail Gorbatjov var ikke nær så kynisk, som Putin giver udtryk for at være i dag, fortæller Flemming Splidsboel Hansen.

”Han var mere menneskelig. Det billede var hans kone på det tidspunkt med til at skabe. Det gjorde ham meget populær - specielt i Vesten - at han havde sin kone med overalt. Hun var enormt imødekommende, og det tog altså kegler. Det skulle man lige vænne sig til i Sovjetunionen.”

Hos mange russere var Gorbatjov ikke nær så populær, og kritikken mod den tidligere præsident hænger stadig ved i hjemlandet. Det kommer blandt andet til udtryk i beskrivelserne af ham i en russisk regeringsavis dagen derpå.

”Den russiske regeringsavis er meget direkte. Her forklares det kort, at han er død og fik en række priser. Der er ikke noget om alle hans indsatser. Det er, fordi regeringen ikke kan lide ham. Han har haft et dårligt ry i mange år, fordi man siger, at det var ham, som ødelagde Sovjetunionen.”

Andre aviser går mere i detaljer. De nævner især Gorbatjovs holdning til, at demokrati var den eneste vej frem for Rusland.

”Derfor bliver russerne mindet om, hvad der var engang, og hvordan det kunne have været i dag,” siger Flemming Splidsboel Hansen.

Erhvervslivets rolle i europæisk sikkerhedspolitik er fundamentalt forandret

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter