Gasudslip i Østersøen er på vej mod rekord

Den mængde metan, der strømmer op i atmosfæren fra Nord Stream-ledningerne, er historisk stort.
Foto: Den svenske kystvagt
Foto: Den svenske kystvagt
AF RITZAU

Mængden af metan, der siver ud af de ødelagte Nord Stream-ledninger i Østersøen, kan gøre det til det største udslip fra en naturgasinstallation nogensinde.

Det skriver Information.

Avisen har sammenlignet flere eksperters skøn over, hvor meget af den klimafjendtlige drivhusgas, der vil blive ledt ud, hvis rørene tømmes fuldstændigt.

Både den tyske miljøorganisation Deutsche Umwelthilfe, amerikanske Environmental Defense Fund og Greenpeace Danmark anslår, at det sammenlagt kan dreje sig om mere end 350.000 ton metan.

Det er mere end tre gange så meget, som der slap ud, da et rør gik i stykker i et naturgaslager i Aliso Canyon i Californien, hvorved cirka 100.000 ton metan steg op i atmosfæren.

Nøjagtigt som det er tilfældet med CO2, belaster det klimaet, når man udleder metan.

Danmarks samlede CO2-udledning udgjorde hele sidste år cirka 45 millioner ton.

Og mens Energistyrelsen mener, at udslippet i Østersøen svarer til 14,6 millioner ton CO2, mener Greenpeace, at det nærmere er 29 millioner ton.

Uanset hvem der måtte have ret, understreger det ifølge Greenpeace Danmarks generalsekretær Mads Flarup Christensen, at der er en indbygget klimarisiko ved brugen af naturgas.

”Det er problematisk, fordi der også siver metan og sker udslip ved produktion, forbrug og transport af gassen. Det, der er sket i Østersøen, må gøre det klart for enhver, at man ikke skal satse på fossilgas mere,” siger han til Information.

FN’s Sikkerhedsråd mødes fredag om lækager på gasledninger

Københavns Politi indleder bred efterforskning af gaslækager

CO2-udledning fra gaslækager svarer til 32 procent af årlig udledning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter