PolicyWatch

Nato-lande lover sammenhold i gassag: Alt tyder på sabotage

Nato-landene er meget bekymrede over angrebene på gasforbindelserne Nord Stream 1 og 2 og meddeler, at forsøgene på sabotage vil blive mødt af et samlet Nato.

Forsvarsminister Morten Bødskov mødtes i dag med Nato og generalsekretær Jens Stoltenberg (med ryggen til) i Bruxelles. | Foto: NATO/VIA REUTERS / X80001

Natos medlemslande er ”dybt bekymrede” over skaderne på gasforbindelserne Nord Stream 1 og 2, der blev opdaget tidligere på ugen.

I en fælles udtalelse skriver landene, at det ligner sabotage.

”Alle tilgængelige informationer peger i retning af, at det er et resultat af bevidst, hensynsløs og uansvarlig sabotage,” skriver landene.

Forsvarsalliancen støtter de undersøgelser, der er i gang i et forsøg på at fastslå årsagen til lækagerne på de store gasrør, der løber gennem Østersøen fra Rusland til Tyskland.

Der er huller i både Nord Stream 1 og Nord Stream 2, selv om den anden forbindelse aldrig er taget i brug og heller ikke er forbundet til Tyskland, der skulle modtage naturgassen fra Rusland.

”Alle angreb mod allieredes kritiske infrastruktur vil blive mødt af en fælles og beslutsom reaktion,” skriver Nato-landene.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skriver på Twitter: ”Tilfreds med den meget håndfaste og klare melding fra Nato om eksplosionerne mod Nord Stream 2 og Nord Stream 1. Svaret fra både Nato og EU har været hurtigt og samlet, og vi vil fortsat koordinere reaktioner med vores allierede.”

Fjerde læk opdaget

Der har i alt været meldinger om fire gaslækager fra Nord Stream 1 og 2. En fjerde lækage blev onsdag aften rapporteret af den svenske avis Aftonbladet, som skriver, at lækket blev opdaget af den svenske kystvagt allerede tirsdag.

”Det var ikke kendt fra begyndelsen og kunne ikke ses på radar, fordi det er mindre. Kystvagten så den, da de var med fly og båd i området,” siger Maria Boman, der er søredningsleder ved den svenske sø- og flyredningscentral til Aftonbladet.

FN’s Sikkerhedsråd mødes fredag om lækager på gasledninger

Energistyrelsen: Over halvdelen af gassen er ude af rørledninger

Myndigheder sætter sig sammen for at håndtere gaslæk

Green Power Denmark: Endegyldigt slut med russisk gas til vinter

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier