PolicyWatch

Arbejdsgivere advarer om overophedning efter flere i job

Antallet af lønmodtagere steg igen i juni. Det private trak frem, mens antallet af offentligt ansatte faldt.

Foto: Jesper Voldgaard

Beskæftigelsen er steget igen i juni og fortsætter dermed den langvarige udvikling siden 2013, hvor flere og flere er kommet i arbejde. 

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

"I juni havde 50.700 flere personer et lønmodtagerjob end 12 måneder tidligere. Det svarer til en årlig stigning på 1,9 procent," skriver Danmarks Statistik.

Antallet af lønmodtagere steg med 3700 i juni sammenlignet med maj. Dermed steg tallet til 2.747.700.

"I sektorgruppen "virksomheder og organisationer", der omfatter den private sektor og offentlige virksomheder, steg antallet af lønmodtagere med 4500 personer fra maj til juni, hvilket svarer til 0,2 procent flere.

I "offentlig forvaltning og service" er antallet af lønmodtagere faldet med 800 personer i den seneste måned, svarende til 0,1 procent færre," skriver Danmarks Statistik.

De nye tal får Dansk Arbejdsgiverforening til at kalde på flere politiske reformer, der kan få flere ind på arbejdsmarkedet.

"Den stigende beskæftigelse er isoleret set godt nyt. Men kombineret med de øvrige tendenser, vi ser på arbejdsmarkedet, så er det tydeligt, at vi i dag står med en overhængende fare for en overophedning.

Ledigheden falder konstant, virksomhedernes mangel på arbejdskraft stiger måned for måned," skriver chefkonsulent Jens Troldborg.

Erhvervsinteresseorganisationer har længe påtalt frygt for flaskehalse, overophedning og pres på lønningerne. Andre økonomer er dog mindre bekymrede.

"Vi er heldigvis i en situation, hvor vores arbejdsstyrke også stiger og er rekordhøj. Det fortæller mig, at udbuddet formår at følge trop med efterspørgslen efter arbejdskraft.

Kigger man på løndannelsen, så ligger den stabilt på omkring to procent. Så manglen på arbejdskraft er ikke på et akut niveau, hvor vi mister konkurrenceevne og bremser opsvinget," sagde cheføkonom hos Nykredit Tore Stramer til Ritzau i slutningen af juli.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier