Aarsleff-direktør: Det strammer til med manglen på arbejdskraft

Mangel på arbejdskraft i entreprenørbranchen strammer til, lyder det fra adm. direktør i Aarsleff, Ebbe Malte Iversen. Det siger han på baggrund af beskæftigelsesministerens bekymring om risiko for forsinkede statslige infrastrukturprojekter.
Ebbe Malte Iversen, adm. direktør i Aarsleff, mener, at manglen på arbejdskraft strammer til. | Foto: PR
Ebbe Malte Iversen, adm. direktør i Aarsleff, mener, at manglen på arbejdskraft strammer til. | Foto: PR

Når entreprenørvirksomheden Aarsleff får nye opgaver ind som blandt andet entreprenør på statslige infrastrukturprojekter, så bliver det sværere og sværere at finde nok arbejdskraft.

Det siger virksomhedens adm. direktør Ebbe Malte Iversen.

"Vi kan godt se, at tingene strammer til. Der er stor aktivitet indenfor især byggeri. Samlet set er vi lidt bekymret for situationen. Der er ikke umiddelbart en tendens til, at markedssituationen ændrer sig, og derfor vil der komme en mere anspændt situation i forhold til mangel på arbejdskraft de kommende år," siger direktøren og fortsætter:

"Det er både ufaglært og faglært arbejdskraft, vi har brug for. En stor andel af vore timelønnede er formelt set ikke er faglærte. Til gengæld er de højt specialiserede gennem mange års praktisk oplæring. Det er en meget vigtig arbejdskraft."

Behov for 210.000 mandeår

Meldingen kommer på baggrund af, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) råber vagt i gevær, når det kommer til det samlede arbejdskraftbehov, der forventes at være de kommende ti år på statslige infrastrukturprojekter som sygehuse, broer og tunneller.

Beskæftigelsesministeriet har fået konsulenthuset Cowi til at udarbejde en rapport, der viser, at der de kommende ti år er brug for i alt 210.000 mandeår til at bygge de infrastrukturprojekter, der er i støbeskeen, og til at varetage de arbejdspladser, der bliver skabt som afledt effekt af projekterne.

Aarsleff-direktøren påpeger, at "statslige infrastrukturprojekter er en væsentlig del af vores samlede aktivitet," og derfor er det også vigtigt for entreprenørvirksomheden, at der er nok arbejdskraft at finde i Danmark.

Udspil om rekruttering på vej

Inden for en måned forventes regeringen at præsentere et udspil, der skal sikre mere udenlandsk arbejdskraft i Danmark, og ifølge Ebbe Malte Iversen er det altafgørende, at entreprenørbranchen har adgang til udenlandsk arbejdskraft.

"Heldigvis har vi mulighed for at bruge udenlandsk arbejdskraft. Vi kan ikke klare os i Danmark – hvis du ser entreprenørbranchen over en kam – uden at udlændinge kommer og hjælper os."

Tænker du, at man fra politisk side kan gøre det nemmere for virksomheder at få fat i arbejdskraft fra udlandet?

"Jeg ser et åbenlyst behov for at opretholde vilkårene for, at vi kan få udlændinge til Danmark for at arbejde. Derfor hilser vi også alle initiativer velkomment. Det kan både være i forhold til at forbedre de nuværende vilkår eller i det mindste oprette dem, vi allerede har," siger Ebbe Malte Iversen.

"Husk på at det kun er godt 15 år siden at danske håndværkere arbejdede i Tyskland og i Norge i stort antal. Dengang var vi velkomne overalt. Vores folk vendte tilbage med en oplevelse for livet og med et bredere syn på mange forhold ".

Dansk Byggeri: Behovet kan stige

Da Beskæftigelsesministeriet senest fik lavet en rapport over arbejdskraftbehovet i statslige infrastrukturprojekter, var behovet højere, end det er tilfældet de kommende ti år.

Men ifølge Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, er der en mulighed for, at behovet for arbejdskraft også kan blive højere, end Cowi-rapporten antyder. Det skyldes, at politikerne stadig kan nå at søsætte nye projekter, som dermed også har brug for arbejdskraft.

"Det er værd at nævne, at der jo bestemt fortsat indenfor prognoseperioden 2018-2028 kan nå at blive besluttet store projekter, der også kan nå at få aktivitetsmæssig effekt – og dermed løfte arbejdskraftbehovet i løbet af selvsamme prognoseperiode. Det kan for eksempel være en Nordhavnstunnel, Østlig Ringvej, Limfjordstunnel, Hærvejsmotorvej med videre," siger Bo Sandberg.

Cheføkonomen hæfter sig ved, at det ikke kun er i forbindelse med de statslige infrastrukturprojekter, at entreprenørvirksomheder kan opleve problemer med at rekruttere arbejdskraft.

"For resten af byggebranchen, er der fortsat betydelig mangel på kompetente medarbejdere. Alene i løbet af det seneste år, er der iflg. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering blevet rekrutteret forgæves til ca. 7.700 stillinger," påpeger Bo Sandberg.

Han mener, at der fra politisk side derfor både bør være fokus på at uddanne flere til branchen, at få seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet, at få gjort det lettere at anskaffe udenlandsk arbejdskraft og øge produktiviteten.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også