Coop følger efter Salling Group: Skjuler tobakken i alle butikker og opfordrer til forbud

Samtlige Coop-butikker skjuler nu tobaksvarer. Samtidig stiller kæden et borgerforslag til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) om at forbyde udstilling af tobaksvarer i butikker.
Peter Høgsted, adm. direktør i Coop. | Foto: Sofia Busk/Ritzau Scanpix
Peter Høgsted, adm. direktør i Coop. | Foto: Sofia Busk/Ritzau Scanpix

D. 1. juli 2019 er det fuldstændigt slut med synlige tobaksvarer i Coops 1100 butikker. Rygetrængende kunder i Irma, Kvickly, SuperBrugsen, Dagli´Brugsen og Fakta skal derefter spørge ekspedienten om at finde en pakke cigaretter eller anden tobak frem.

Samtidig sender Coop et borgerforslag til Folketinget for at få politikerne på Christiansborg til at vedtage et udstillingsforbud for alle, der sælger tobak. Kæden håber at samle 50.000 underskrifter, så politikerne skal tage stilling til forslaget.

"Uden lovgivning vil 5.000 ud af 7.000 tobakssælgende butikker i Danmark fortsat eksponere cigaretter og anden tobak i deres butikker," skriver Coop i en pressemeddelelse.

"Der er mange gode kræfter, der kan se det fornuftige og indlysende i lovgivning på dette område. Jeg håber også, at sundhedsministeren vælger at støtte op om folkesundheden frem for om tobaksindustrien," siger Peter Høgsted, adm. direktør i Coop.

Salling Group, der allerede har gemt tobaksvarer væk i alle butikker, har afvist at deltage i kampagnen.

"Eftersom vi i Føtex, Netto, Bilka og Salling stormagasiner som de første landsdækkende kæder allerede frivilligt har skjult tobakken i alle vores butikker, ville vores forudsætning for at indgå i en fælles kampagne med andre detailhandelskæder være, at de også har skjult tobakken eller som minimum fastsat en ambitiøs deadline for, hvornår de skjuler tobakken. Da andre hidtil ikke har haft samme ambition som os med at begrænse unges rygning, har det ikke været relevant for os at indgå i en fælles kampagne," skriver Jonas Schrøder, ansvarlighedsdirektør i Salling Group, i en mail til PolicyWatch.

Dagrofa bakker op

Mogens Werge, der er CSR-chef i Dagrofa, afviser at sætte en deadline på, hvornår alle kædens butikker har skjult tobakken.

”Vi deler synspunktet om, at der før laves en lov, der regulerer det her, og det foreslog vi allerede i april,” siger Mogens Werge.

Har I en deadline, som Coop har?

”Nej, vi har ikke en deadline, men vi arbejder jo på det samme – i 2019 der ruller vi også ud, men vi har en helt anden struktur, end Coop har, for vi er jo selvstændige købmænd,” siger Mogens Werge.

Der er ikke nogen synlige tobaksvarer hos jer i 2019?

”Jeg skal ikke kunne sige, at du ikke vil kunne finde en butik i 2019, men jeg kan sige, at vi er i gang med det. Men vi foretrækker, at der kommer en fast dato som følge af et lovindgreb. Vi har en masse butikker, der ligger og konkurrerer med kiosker, nærbutikker og tankstationer, og de har helt officielt meldt ud, at så længe der ikke er nogen lovgivning, gør de det ikke. Derfor siger vi, at vi synes, der skal være en lovgivning,” siger Mogens Werge.

I et interview med Børsen tidligere på ugen afviste sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) at lave et decideret udstillingsforbud:

"Jeg synes bare ikke, at alting kræver lovgivning. Resten af branchen beder jo ikke om det. Der er stor forskel på, om man er milliardbiksen Salling Group, eller om man er en lille aktør, hvor det faktisk betyder noget, om det er noget, man bliver pålagt her og nu. Vi følger udviklingen tæt i forhold til, hvor det bevæger sig hen," siger Ellen Trane Nørby.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også