110 landmænd vil droppe dyrkning af jord – men pulje med tilskud er løbet tør for penge

Kun 14 ud af 110 landmænd har fået tildelt penge fra en pulje, der skal omlægge jord til brak for at beskytte naturen. Minister lægger op til jordreform.
Flere landmænd ønsker at stoppe dyrkning af de såkaldte Natura 2000-områder. Her er et Natura 2000-område ved Grønnestrand tæt på Fjerritslev. | Foto: Morten Langkilde
Flere landmænd ønsker at stoppe dyrkning af de såkaldte Natura 2000-områder. Her er et Natura 2000-område ved Grønnestrand tæt på Fjerritslev. | Foto: Morten Langkilde

Næsten 100 landmænd må se en ansøgning om at lægge dyrkningsjord brak i naturens tjenest blive afvist.

Det skriver DR.

Sidste år modtog Miljøstyrelsen 110 ansøgninger fra landmænd, der søgte om penge til at stoppe dyrkningen af såbar jord – såkaldte Natura 2000-områder. Men puljen med penge til formålet rakte kun til, at 14 af de 110 landmænd kunne blive en del af ordningen.

Det ærgrer Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

"Det glæder mig selvfølgelig, at der er så stor interesse fra landmændene, men det bekymrer mig rigtig meget, at der ikke er penge nok, siger Maria Reumert Gjerding til DR og fortsætter:

"Man er nødt til at bakke op politisk og sørge for, at pengene er der, når så mange er villige til at skabe nødvendig natur. Vi er i forvejen bagud i Danmark med det her i forhold til andre lande."

Minister lægger op til reform

I den nu overståede folketingsvalgkamp stod politikerne i kø for at sige, at de vil sikre klimaet ved eksempelvis at lade staten opkøbe jord fra landmænd. Blandt andre daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde i valgkampen, at han vil tage et forslag om at udtage op mod 100.000 hektar jord fra landbruget op, som Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer står bag.

"Jeg har noteret mig med stor glæde, at Danmarks Naturfredningsforening og landbrugsorganisationerne er gået sammen og sagt, at der er et perspektiv i det her. Vores ansvar er så at finde pengene til det, og det er måske lidt kedeligt, men det skal også hænge sammen, og det skal betales," lød det i valgkampen fra Lars Løkke Rasmussen.

Som PolicyWatch tidligere har skrevet vil den nye fødevareminister Mogens Jensen (S) lægge op til en jordreform på den anden side af sommerferien, der blandt andet skal kigge på, hvordan mere landbrugsjord kan tages ud af dyrkning for at sikre klimaet og dyrelivet.

"Vi skal have et grønnere og mere klimavenligt landbrug, og derfor vil den ny regering gennemføre en jordreform. Jeg er glad for, at både Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Landbrug & Fødevarer (L&F) har foreslået, at 100.000 hektar kan udlægges til natur eller omlægges til mere skånsom landbrugsdrift. Det er positivt, så jeg ser frem til at samarbejde nærmere om det. Jeg ser gerne et partnerskab om opgaven," lød det i en mail fra Mogens Jensen til PolicyWatch for tre uger siden.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også