Erhvervslivet kalder vismænds nye prognose bemærkelsesværdig

De økonomiske vismænd regner for næste år med en lavere dansk vækst end både Nationalbanken og regeringen.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Usikkerheder i den globale økonomi har gjort de økonomiske vismænd mindre optimistiske i forhold til næste års vækst i Danmark. 

Fra at de tidligere ventede en vækst i den danske økonomi på 1,7 procent, er der nu en forventning om en vækst på 1,3 procent.

Det svarer i runde tal til en nedjustering på cirka 6 milliarder kroner, forklarer cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer.

Han nævner også, at nedjusteringen står i skærende kontrast til prognoserne hos både Nationalbanken og regeringen. 

De venter for næste år en vækst på henholdsvis 1,5 og 1,6 procent, mens vismændene altså nu venter 1,3 procent.

"Vismændene er noget mere negative i forhold til vækstudsigterne for næste år. Det er bemærkelsesværdigt, fordi der ellers plejer at være mere enighed i prognoserne," siger Tore Stramer.

Den sænkede vækstforventning sker i forbindelse med offentliggørelsen af vismændenes seneste diskussionsoplæg. 

I oplægget forklarer de nedjusteringen med lavere vækst på Danmarks eksportmarkeder og høj usikkerhed rundt om i verden. 

Blandt andet bliver brexit og handelskrigen mellem USA og Kina nævnt som forhold, der kan give en mavepuster til den globale økonomi.

Vismændene understreger dog også, at dansk økonomi står godt rustet til at kunne klare et eventuelt globalt tilbageslag. 

Den udlægning deles af direktør i Dansk Industri Kent Damsgaard. 

"Det går stadig godt i Danmark. Men hvis de mørke skyer omkring os bliver til et reelt uvejr, får vi brug for at kunne værge økonomisk for os."

"Derfor er det afgørende, at vi sørger for at holde krudtet tørt til at kunne holde hånden under økonomien ved et tilbageslag - og ikke bruger pengene på forhånd," siger han.

Heller ikke Tore Stramer fra Dansk Erhverv har tændt det røde advarselsblink som følge af vismændenes nedjustering. 

Men den ændrede vækstforventning har alligevel kastet et farveskifte af sig. 

"Vi er gået fra et grønt lys til et gult lys. Vi skal også være opmærksomme på, at der er en risiko for et skifte til rødt lys, på grund af at udsigterne er så ekstraordinært usikre, som de er i øjeblikket."

"Men vismændene har altså fortsat en forventning om, at det ikke er en krise, vi kigger ind i, men at det er en blød opbremsning i dansk økonomi," siger Tore Stramer. 

Finansminister Nicolai Wammen (S) siger i en skriftlig kommentar:

"Jeg deler grundlæggende vismændenes vurdering af, at dansk økonomi står over for en vækstafdæmpning, og ikke mindst, at der er stor usikkerhed om de fremtidige vækstudsigter."

"Vi ser dog ikke umiddelbare tegn på, at dansk økonomi er ved at vende. Dansk eksport klarer sig indtil videre godt trods svaghedstegn i udlandet, og de seneste tal for beskæftigelsen viser også fortsat fremgang."

"Men falder den globale vækst yderligere, vil det også smitte af på dansk økonomi. Og så kan vi se ind i nogle mere dystre økonomiske prognoser."

For i år venter vismændene en vækst i den danske økonomi på 2 procent, viser det seneste diskussionsoplæg.

Det er uforandret i forhold til vækstforventningen i det forudgående oplæg fra juni.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også