ATP vil ikke administrere ny seniorpension

Det er "stærkt uhensigtsmæssigt" at placere seniorpension hos ATP, skriver formand i brev.
ATP's formand økonomiprofessor Torben M. Andersen. | Foto: Stine Rasmussen/ERH
ATP's formand økonomiprofessor Torben M. Andersen. | Foto: Stine Rasmussen/ERH
AF NB-ØKONOMI FORMIDLET AF RITZAU

ATP gør åbent oprør mod politikernes plan om at presse den selvejende institution til at administrere den nye seniorpension.

Netmediet NB-Økonomi er kommet i besiddelse af et brev fra ATP's formand, økonomiprofessor Torben M. Andersen, til arbejdsminister Peter Hummelgaard (S), hvori ATP-formanden reelt siger nej til at administrere seniorpensionen.

Det er "stærkt uhensigtsmæssigt at placere tilkendelse af seniorpension i en myndighed under ATP," hedder det i brevet.

Dermed skaber ATP alvorlig tvivl om den nye seniorpension, som Folketinget skal tredjebehandle torsdag i næste uge.

Forligspartierne mødes i eftermiddag for at drøfte sagen. Forud for mødet står Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, både fast på, at seniorpensionen ikke skal ligge i kommunerne og, at det netop skal være ATP, der får opgaven.

"Vi har den holdning, at vi finder, at tilkendelse af seniorpension skal foregå i en offentlig myndighed, som godt kunne være i regi af ATP," siger han til NB-Økonomi.

Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, er mere pragmatisk, men står fast på, at seniorpensionen skal væk fra kommunerne:

"I princippet er Dansk Folkeparti ligeglad, bare det ikke kommer til at ligge i kommunerne. Det vigtige for os er, at tildelingen skal styres uafhængigt af jobcentrene," siger han til NB-Økonomi.

KL's formand, Jacob Bundsgaard (S), siger, at de klare advarsler fra ATP blot bekræfter det, som kommunerne har sagt, og han advarer meget kraftigt Folketinget mod at tvinge ATP til at påtage sig opgaven.

"Det vil være behæftet med en enorm risiko at gøre det. Både i forhold til ATP og hele den konstruktion ATP er, men først og fremmest for de borgere, som med den her melding ikke kan forvente at få et system, der fungerer ordentligt," siger KL-formanden.

ATP er oprettet ved lov, men er en selvejende institution med sin egen bestyrelse domineret af de store hovedorganisationer DA og FH.

ATP er kendt for altid at bruge et meget forsigtigt sprog og for at gå meget langt for at undgå stridigheder med regering og Folketing.

Derfor er det bemærkelsesværdigt, at ATP så utvetydigt advarer om, at det vil give store problemer at lægge administrationen af seniorpension hos ATP.

"Dels er seniorpension karakteriseret ved subjektiv sagsbehandling med kommunalt finansieringsansvar, hvilket rejser en række væsentlige governancemæssige problemstillinger. Dels er der tale om en opgave med et kompleks opgavesplit til kommunerne, hvilket vil gøre det særdeles vanskeligt at sikre et hensigtsmæssigt forløb for borgerne. Opgaven afviger således betydeligt fra de opgaver, som ATP administrerer," skriver ATP-formanden i sit brev,

Med andre ord: Præcis den adskillelse af beslutning og økonomisk ansvar for tildelingen af seniorpension, som politikerne ønsker, ser ATP som et problem - et 'governance'-problem.

Desuden mener ATP, at sagsgangen frem og tilbage mellem kommune og ATP bliver besværlig for de berørte borgere. Netop det har STAR, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, tidligere advaret om i et notat.

Torben M. Andersen beder i brevet fra 15. november om et "møde hurtigst muligt" for at drøfte sagen. Det har ikke været muligt at få oplyst, om dette møde har været afholdt.

ATP afviser over for NB-Økonomi at kommentere henvendelsen til beskæftigelsesministeren.

Denne artikel er distribueret af Ritzaus Bureau på vegne af NB-Økonomi.

Kommunerne undgår helst at stå for seniorpension midlertidigt

Trods måneders tovtrækkeri træder seniorpension i kraft fra nytår 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også