SF vil straffe flyselskaber som ikke refunderer billetter

Der skal strafrenter på, hvis ikke flyselskaber får tilbagebetalt deres kunder for aflyste afgange, mener SF. Regeringen er åben over for at drøfte muligheden for at pålægge flyselskaberne renter, siger minister.
SAS har meddelt, at flyselskabet ikke når at tilbagebetale alle passagerer med aflyste flyafgange inden fristen. | Foto: Tariq Mikkel Khan
SAS har meddelt, at flyselskabet ikke når at tilbagebetale alle passagerer med aflyste flyafgange inden fristen. | Foto: Tariq Mikkel Khan
Af Ritzau

I weekenden har SAS meddelt, at flyselskabet ikke når at tilbagebetale alle passagerer med aflyste flyafgange inden fristen, som udløber søndag.

I oktober satte Trafikstyrelsen således en frist for, hvornår SAS og 11 andre flyselskaber skal have tilbagebetalt passagerer, som har fået deres flyafgang aflyst i forbindelse med coronakrisen.

Fristen blev sat for at give kunder klarhed over, hvornår de senest kunne forvente at se deres penge igen.

Den første frist blev sat til 15. november.

Hvis ikke der bliver tilbagebetalt, vil flyselskaberne blive politianmeldt, har Trafikstyrelsen meddelt.

Men grundlaget for en eventuel politianmeldelse vil blive vurderet, når selskaberne senest 10. december har indsendt en pålagt redegørelse for, om de overholdt vilkårene for refunderingen af de ubenyttede flybilletter.

Det skriver styrelsen i en mail til Ritzau.

Derudover oplyser styrelsen, at et af de 12 selskaber er blevet pålagt at sikre, at passagerne har fået valget mellem en voucher og en kontant refundering for alle aflyste flybilletter i covid-19-perioden.

SAS' manglende tilbagebetalinger har fået SF's transportordfører, Anne Valentina Berthelsen, til at miste tålmodigheden med flyselskaber, der holder på kundernes penge.

"Kunderne skal have deres penge tilbage nu. Og hvis ikke de kan få det hurtigst muligt og inden for de frister, vi sætter, så må der løbe renter på," siger hun.

Helt konkret vil SF ifølge Berthelsen indføre strafrenter for SAS og andre flyselskaber, som ikke overholder tidsfristerne for tilbagebetalingerne.

Forslaget er tidligere blevet foreslået af Forbrugerrådet Tænk.

Anne Valentina Berthelsen (SF) forventer også, at transportminister Benny Engelbrecht (S) tager initiativ til, at muligheden for strafrenter bliver drøftet både blandt Folketingets partier, og de partier som er med til drøfte corona følgevirkningerne.

"Noget skal i hvert fald ske, for flyselskaberne har fået flere advarsler i forhold til, at de bliver nødt til at få tilbagebetalt de kunder, som skal have penge tilbage. Og det har de så stadigvæk ikke fået gjort."

"Derfor skal der et økonomisk incitament til, at de kommer i gang (med at tilbagebetale pengene til deres kunder, red.)," siger hun.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) skriver i en skriftlig kommentar til Ritzau, at der ikke er nogen tvivl om, at man skal have sine penge tilbage, hvis ens flyrejse bliver aflyst.

"Det er Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen som den ansvarlige myndighed, som nu skal tage stilling til, om der skal indgives politianmeldelse over for de flyselskaber, som fortsat mangler at udbetale refusion til deres passagerer."

"Som jeg tilkendegav på et åbent samråd med transportudvalget i sidste måned, er regeringen åben for at tage spørgsmålet om at pålægge renter på flyselskabers udeståender med deres kunder op i forbindelse med, at EU-direktivet skal revideres," skriver han.

Flybranchen har været hårdt ramt som følge af coronakrisen, som har sat en stopper for et hav af flyrejser verden over.

Ifølge SAS' trafiktal fløj 602.000 passagerer med selskabet i oktober. Det er 79 procent færre end samme måned året før.

Anne Valentina Berthelsen (SF) siger også, at det "langt hen ad vejen er forståeligt, at flyselskaberne har det hårdt".

"Men jeg synes ikke, det er forståeligt, at de gang på gang ikke overholder frister og aftaler," siger hun.

SAS' redningsplan er på plads - får tilført milliardbeløb

Påbud: Aflyste flyafgange skal refunderes senest 1. december

Rejsebureauer trætte af at vente på SAS - kan ende i retten 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også