Manden bag KL's "dødsliste" spår forringet konkurrence for danske forbrændingsanlæg

Efter myndighedernes afvisning af KL's lukkeliste står danske forbrændingsanlæg til at få en forringet konkurrenceevne over for udenlandske anlæg, lyder det i et interview med partner i Ea Energianalyse, der er en af hovedarkitekterne bag listen.
Foto: Argo//PR
Foto: Argo//PR

Det bliver ikke skånsomt, når den danske forbrændingskapacitet skal reduceres med 30 pct. over de næste ti år i en liberaliseret affaldsforbrændingssektor, som myndighederne med deres nej til KL's såkaldte "dødsliste" nu har lagt op.

Sådan lyder det fra Hans-Henrik Lindboe, der civilingeniør og partner i konsulentfirmaet Ea Energianalyse, som var en af hovedarkitekterne bag den analyse, der lå til grund for lukkelisten, i et interview med nichemediet Wastetech.

"Når man siger, at man vil bruge konkurrence som værktøj til at få anlæg til at lukke, så betyder det oversat til normalt sprog, at man vil forringe de danske anlægs konkurrenceevne overfor udenlandske anlæg," lyder det blandt andet fra Hans-Henrik Lindboe.

Han spår blandt andet, at nogle affaldsselskaber vil være tvunget til at sende særligt industriaffald til Sverige, ligesom en liberaliseringsmodel også i sidste ende vil betyde, at de nyere danske affaldsanlæg kommer til at stå dårligere, end hvis lukkelisten var endt med at blive etableret, skriver Wastetech.

Som CleantechWatch tidligere har beskrevet, var det Energistyrelsen, der som den sidste myndighed gav det endelige dødsstød til Kommunernes Landsforenings lukkeliste over ti lukningsegnede forbrændingsanlæg i begyndelsen af måneden.

Flere aktører, herunder blandt andet en række affaldsselskaber, der var endt på KL's lukkeliste, havde i ugerne op til kritiseret listen heftigt, ligesom også både Forsyningstilsynet og Miljøstyrelsen, der sammen med Energistyrelsen skulle foretage den endelige vurdering af listen, også beskyldte planen fra KL om ikke at leve op til kriterierne i den politiske klimaaftale for sektoren.

I den endelige afvisning af liste lagde Energistyrelsen blandt andet vægt på, at der var tvivl om, hvorvidt lukkelisten pegede på de mindst effektive og mindst miljørigtige anlæg til lukning, ligesom planen ifølge styrelsen heller ikke leverede en tilpasning af forbrændingssektoren, der svarede til det kapacitetsloft, som affaldsaftalen havde fastsat.

Det var Kommunernes Landsforening, der i forbindelse med klimaaftalen for affaldssektoren tilbage i juni 2020 fik arbejdet med at udarbejde listen, der skulle bruges som et værktøj til at få den danske forbrændingskapacitet ned og samtidig være med til at styrke genanvendelsen af det danske affald.

KL hyrede senere Ea Energianalyse til at hjælpe med at udarbejde den rapport, der lagde grund til lukkelisten.

Det er endnu uklart, om regeringen og støttepartierne rent faktisk vil gå videre med den liberaliseringsmodel, som affaldsaftalen har lagt op til som plan B, hvis myndighederne – som det altså er tilfældet – i sidste ende skulle afvise lukkelisten.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie CleantechWatch)

Danmarks dyreste forbrændingsanlæg står "et svært sted" i liberaliseringsmodel: "I worst case scenario går vi konkurs"

Enhedslisten afviser liberalisering af affaldssektoren: Afgørelse er fuld af mangler

Arbejdet er i gang: Om tre måneder skal KL levere sin dødsliste 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også