Banker gør klar til overtagelse af coronalån

Bankerne står klar til at overtage coronalån, som virksomheder har optaget hos staten, og venter generelt ikke nogen konkursbølge som følge af lånene.
John Fisker,r adm. direktør i Ringkjøbing Landbobank, forventer, at konkursniveauet i 2022 vil nærme sig normalen. | Foto: Ringkøbing Landbobank/PR
John Fisker,r adm. direktør i Ringkjøbing Landbobank, forventer, at konkursniveauet i 2022 vil nærme sig normalen. | Foto: Ringkøbing Landbobank/PR
AF MARKETWIRE

Til april skal virksomhederne begynde at tilbagebetale nogle af de penge, de har lånt af staten i form af udskudt moms og A-skat. Banker giver deres bud på, hvor stor en udfordring, det bliver. Det skriver Berlingske Business.

Flere virksomheder har på grund af coronakrisen haft muligheden for at få en gratis kassekredit hos Skat i stedet for i banken.

Men 1. april er det slut. Flere af coronalånene forfalder, og virksomhederne skal begynde at betale blandt andet den udskudte moms tilbage. Samlet løber lånene til staten i udskudt A-skat og moms op i omkring 30 mia. kr.

Ser man på Nationalbankens seneste udlånsundersøgelse, forventer bankerne da også, at netop coronalånenes forfald vil føre til en øget låneefterspørgsel allerede i årets første tre måneder.

Frygter ikke konkursbombe

Bankerne vurderer dog ikke, at der ligger en tikkende konkursbombe under dansk erhvervsliv.

Hos landets største bank, Danske Bank, har langt størstedelen af de kunder, der har taget imod statens hjælpende hånd, allerede pengene stående på kontoen eller en kassekredit i banken, som de kan begynde at trække på igen.

I Ringkjøbing Landbobank har man allerede set en øget efterspørgsel på udlån fra sine erhvervskunder i slutningen af året. Heller ikke her forventer adm. direktør, John Fisker, at kunderne 1. april må dreje nøglen om på stribe. Men der kan godt komme lidt flere konkurser.

"Vi har haft et konkursniveau under normalen, så man kan måske sige, at der er et ophobet behov. Derfor forventer vi nok, at der vil komme lidt flere konkurser i 2022, fordi niveauet vil normalisere sig," siger John Fisker.

I gennemsnit har der de seneste år før coronapandemien været omkring 2500 konkurser om året. Men i 2020 gik kun 2220 virksomheder konkurs, mens tallet var 1953 ultimo november sidste år, viser tal fra Danmarks Statistik.

Restaurantkoncern skal bruge fire år med normal drift for at kunne betale coronagæld tilbage

Brancheorganisationer om snarlig afdrags-deadline: Dybt urealistisk og urimeligt

Vestjysk Bank kommer til at give afslag på coronalån: Vurdering vil ske på normale vilkår

Kritikere om lynopsigelser af coronalån: Det er ikke rimeligt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også