Erhvervslivet finder en del malurt i delvis genåbning

Der vil fra søndag blive lempet på en lang række coronarestriktioner. Manglende genåbning af natteliv, fortsat opfordring til hjemmearbejde og senere genåbning af eksempelvis messecentre møder dog kritik fra Dansk Industri og Dansk Erhverv.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Fra på søndag bliver en lang række af de restriktioner, som blev indført med omikron-variantens indtog den 8. december, lempet.

Det gælder eksempelvis kulturlivet, hvilket glæder Dansk Erhvervs adm. direktør, Brian Mikkelsen.

"Det er selvfølgelig en god nyhed, for det har været en hård omgang for ramte at skulle holde lukket hen over julen, hvor der ellers traditionelt har været godt gang i butikken," siger han i en meddelelse, mens Dansk Industris politiske direktør, Emil Fannikke Kiær bakker op:

"Vi kan glæde os over, at vi er i en situation, hvor vi kan åbne landet mere. Trods høje smittetal kan store dele af samfundet og erhvervslivet fungere, selvom visse brancher fortsat er hårdt ramt."

Fortsat uvished

Mens der er lagt op til genåbning, vil der fortsat forhandles om det øvre loft for deltagere indendørs. Epidemikomissionen har anbefalet et loft på 350 deltagere, mens regeringen ønsker et loft på 500. Det møder dog kritik, at man ikke har sat en slutdato for nogen restriktioner.

"Det er de samme brancher, der bliver ramt igen og igen, og det er jo ikke en genåbning, hvis de er de facto nedlukkede. Bella Center har fx modeuge første uge i februar, og Royal Arena har koncerter og shows, der venter. De skal vide, hvornår de kan åbne," siger Emil Fannikke Kiær.

Han roser dog beslutningen om at åbne for messecentre den 1. februar. De skal dog vide nu, om det bliver med eller uden restriktioner.

"Virksomheder har behov for konkrete datoer for at kunne planlægge. Derfor er det vigtigt med en plan fra politikerne, og når eksempelvis messecentre og badelande ikke kan åbne på mandag, skal de vide, at restriktionerne er helt væk pr. 1. februar, hvis smitteudviklingen går, som alt tyder på lige nu," siger DI-direktøren.

Hos Dansk Erhverv er det især den fortsatte nedlukning af nattelivet, som får kritik.

"I Dansk Erhverv har vi forståelse for, at der ikke bliver tale om en total genåbning. Men for eksempel restauranter og barer bør få udvidet åbningstiden til kl. 24 – ikke mindst på baggrund af de positive toner fra både SSI og andre eksperter den seneste tid. For de nuværende regler koster mange kunder og dermed omsætning. Vi hører fra en række medlemmer, at det ikke er rentabelt at fortsætte som nu," siger Brian Mikkelsen.

Håber på mindre hjemmearbejde

Regeringen benyttede dagens pressemøde til at gentage opfordringen om udstrakt hjemmearbejde frem til 31. januar. Opfordingen kom i første ombæring den 8. december.

Dansk Industri håber dog, at omfanget af hjemmearbejde bliver mindre end hidtil.

"Både medarbejdere og arbejdsgivere i resten af erhvervslivet har brug for, at medarbejderne kommer tilbage på kontorer, fabrikker og øvrige arbejdspladser," siger Emil Fannikke Kiær:

"Hjemmearbejdet er en begrænsende faktor for trivsel, udvikling og innovation i rigtig mange virksomheder – også der hvor det praktisk kan lade sig gøre at arbejde hjemme."

Bør håndteres som influenza

I det hele taget mener Dansk Erhverv dog, at restriktionerne er disproportionelle med den tilsyneladende mildere omikron-variant, som indtil videre har medført markant lavere indlæggelsestal og ikke mindst alvorlige sygdomsforløb end tidligere varianter.

"Vi er nået til et punkt i forløbet, hvor vi bør håndtere corona som en influenza, vi skal vaccinere os ud af, som vi altid har gjort med almindelig influenza. Medmindre der kommer nye, alvorlige varianter, så er det den vej, vi skal gå, så dermed skal vi også stoppe med nedlukninger og stramme restriktioner. Det er ganske enkelt ikke proportionelt og holdbart for Danmark og verden, at vi bliver ved med at holde fast i samme metodik," siger Brian Mikkelsen i en kommentar.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, sagde på dagens pressemøde, at risikoen for at dø med omikron var "betydeligt lavere". På dagens pressemøde understregede Søren Brostrøm dog også, at det var meget forsimplet at betragte corona som en influenza, da der fortsat er tale om en meget ustabil virus, som muterer.

Derudover advarede Henrik Ullum, adm. direktør i Statens Seruminstitut, om at slippe smitten løs og understregede, at den bedrede situation i Danmark er et resultat af dels vacciner og dels dæmpet samfundsaktivitet.

Regioner og kommuner vil have sundhedsreform nu

Medie: Kommission anbefaler at genåbne teatre og museer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også