Epidemikommission ser anbefalinger frem for krav som vejen frem

Når coronavirus fremover skal håndteres, bør det i stigende grad være via opfordringer, mener kommission.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Konsekvenserne af coronavirus kan fortsat være alvorlige for den enkelte og for samfundet, hvis smittespredningen er ude af kontrol.

Det understreger Epidemikommissionen i sin indstilling til den videre håndtering af covid-19.

Derfor er der fortsat behov for smitteforebyggende tiltag i samfundet, hvis covid-19 - som kommissionen lægger op til - ikke længere kategoriseres som samfundskritisk efter udløb 5. februar.

"Fremadrettet vil værktøjerne i epidemihåndteringen dog i stigende grad være mere generelle anbefalinger og opfordringer frem for krav og regler."

"Det er således vigtigt, at sundhedsmyndighedernes anbefalinger fortsat efterleves. Det stiller også krav til den enkelte borger i samfundet i forhold til at forebygge smitte og passe på ældre og sårbare," hedder det i indstillingen.

Jyllands-Posten har tirsdag erfaret, at statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag vil ophæve alle coronarestriktioner fra 31. januar. Det anbefaler kommissionen.

Hun vil samtidig bebude, at coronavirus fra 5. februar ikke længere kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

Epidemikommissionen er kommet med sin indstilling tirsdag. I den bliver der også lagt op til, at sygehuse og plejehjem også i fremtiden bør stille krav om coronapas og mundbind for besøgende. Det skal beskytte sårbare og ældre.

Kommissionen anbefaler, at der stadig holdes fokus på at forebygge smitte ved brug af råd fra Sundhedsstyrelsen og regelmæssige test.

Rådene handler blandt andet om at blive vaccineret, blive hjemme og blive testet ved symptomer på smitte, holde afstand og vaske hænder eller bruge håndsprit tit.

Ifølge kommissionen kan der fortsat være situationer, hvor der er behov for at "udvise særlig opmærksomhed på smitteforebyggende tiltag".

Det gælder for eksempel ved aktiviteter, hvor mange er samlet stående indendørs, hvor der kan være særlig høj risiko for smittespredning. Her kan arrangører overveje tiltag for at minimere smitterisikoen i februar.

Det kan for eksempel være ved at opfordre til test eller holde øget afstand.

Epidemikommissionen lægger generelt op til en mange lempelser i sin indstilling.

Den begrunder det med, at "der er tale om en ny epidemisituation, hvor en høj og stigende smitte ikke i samme grad som tidligere omsætter sig i indlæggelser på sygehuse".

Den vurderer, at antallet af indlagte, herunder også på intensiv, vil være "stabil til let faldende de kommende uger". Og at antallet af smittede ventes at toppe i slutningen af januar eller starten af februar.

"Samlet set er sygehuskapaciteten ikke kritisk udfordret af covid-19," hedder det.

Kommissionen peger også på en "meget omfattende befolkningsimmunitet" over for coronavirus. Det er opnået via mange vaccinationer, og at mange allerede har været smittet med den dominerende omikronvariant.

"Dermed er forventningen, at vi vil se et knæk i smittekurven samt en fortsat positiv udvikling i antallet af indlæggelser," skriver kommissionen.

Eksperter vil bevare restriktioner lidt endnu

SSI: Flokimmunitet er mulig inden for de næste uger 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også