Fiskeindustrien ser sig selv som den store taber i nyt udspil om CO2-skat

Den nye CO2-afgift kan ende med at lukke store dele af den danske fiskeriindustri, skriver flere af branchens egne organisationer.
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Den danske fiskeriindustri begræder det nye udspil på en CO2-afgift, som regeringen har afsløret planerne for. Det skriver Danmark Fiskeriforening og Danmarks Pelagiske Producentorganisation i en fælles pressemeddelelse.

Ifølge organisationerne vil fiskeriet i Danmark opleve omfattende konsekvenser, idet en tredjedel af fiskeriet vil blive ulønsomt, hvis udspillet bliver til virkelighed.

”Fiskeriet er under pres, og det her kommer til at skubbe mange danske fiskere ud over kanten. Det er en kæmpe ekstra omkostning, og det kan vi simpelthen ikke håndtere. Det kommer til at få store negative konsekvenser for fiskeriet, for forarbejdningsindustrien og de mange lokalsamfund, hvor fiskeriet spiller en særlig rolle, hvis ikke vi gennemfører den her øvelse i et tempo, hvor fiskeriet kan følge med,” skriver Svend-Erik Andersen, der er formand for Danmarks Fiskeriforening.

Svært at investere grønt, når erhverv er drænet for kapital

Han uddyber, at industrien ikke har mulighed for at omstille sig. Det betyder, at forretningsgrundlaget forsvinder for mange fiskere, mens den resterende gruppe får markant sværere ved at foretage investeringer i ny grøn teknologi, fordi kapitalgrundlaget udhules af CO2-afgiften.

”Når man dræner et erhverv for kapital, er der ikke penge til at investere i grøn omstilling. Og så ender det altså med, at CO2-afgiften afvikler fiskerierhvervet og spænder ben for investeringer i grøn udvikling. Det er stik imod intentionen,” skriver Fridi Magnusen, der er bestyrelsesformand i Danmarks Pelagiske Producentorganisation.

Tirsdag foreslog en ekspertgruppe tre modeller for en ny CO2-afgift. Alle modellerne står til at mindske udledningen med 3,5 millioner ton frem mod 2030. Danmark mangler mere end ni millioner ton for at nå det politiske mål om en samlet CO2-reduktion på 70 pct.

Færger risikerer smæk på trecifret millionbeløb i forslag til CO2-afgift

Små virksomheder advarer mod CO2-særbehandling til store udledere

Ekspertgruppe anbefaler CO2-afgift på højst 750 kr. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også