3F vælger Henning Overgaard som ny formand


Henning Overgaard er valgt som ny formand for fagforbundet 3F uden modkandidater. Den 50-årige forbundssekretær tager over efter Per Christensen.
Henning Overgaard er valgt som ny formand i 3F. | Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Arthur Cammelbeeck/Altinhrt
Henning Overgaard er valgt som ny formand i 3F. | Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Arthur Cammelbeeck/Altinhrt
af ritzau

Efter en turbulent tid for Danmarks største fagforening skal en ny frontfigur nu til at sætte sig i spidsen og tegne fremtiden. Fredag formiddag har fagforbundet 3F valgt en ny formand ved en ekstraordinær kongres i Odense.

Det sker i utide, fordi den tidligere formand, Per Christensen, måtte gå, da B.T. i januar afslørede, at han i årevis levede et dobbeltliv med kærester, der ikke kendte til hinandens eksistens, og brugte sit arbejde i 3F som dække.

Der var kun én kandidat til at overtage formandsposten til trods for, at posten som forbundsformand i 3F er en af de mest magtfulde poster i den danske fagbevægelse, hvis man spørger to arbejdsmarkedsforskere.

Vigtig post i dansk politik

”Det er en meget vigtig post, både internt i fagbevægelsen og i dansk politik. Til trods for at 3F har oplevet en medlemstilbagegang de sidste mange år, så er det stadig en meget markant formandspost, fordi det stadig er det største forbund, vi har i Danmark,” siger arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl, Aalborg Universitet.

3F har 264.714 medlemmer ved udgangen af marts. Det er et fald på omkring 20.000 siden 2016. Længere tilbage har 3F haft langt over 300.000 medlemmer.

Også arbejdsmarkedsforsker Christian Lyhne Ibsen fra Københavns Universitet fremhæver, at 3F fortsat er det største forbund, dækker et bredt udsnit på arbejdsmarkedet og historisk har haft stor indflydelse.

”Når der skal laves politiske forlig, hvor man har arbejdsmarkedets parter med, så skal 3F typisk kunne sige ja eller i hvert fald ikke nej til de forslag, der kommer. Det betyder ikke, at de aldrig har været uenige. Det har de været gennem årene. Men det er helt sikkert vigtigt for enhver siddende regering, at 3F er med,” siger han.

Næstformand Tina Christensen blev konstitueret som formand, da Per Christensen trak sig ”efter gensidig aftale”, som det hed 25. januar. Men hun har ikke ønsket at stille op som formand.

Finanstilsynet efter Per Christensens exit: Personers professionelle ageren er vigtigst

3F og Per Christensen indgår aftale om fratrædelse

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Photo: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter