Industriens udgifter til energi er mere end fordoblet

I andet halvår 2021 er de gennemsnitlige udgifter til el og naturgas mere end fordoblet, viser opgørelse. Det er et større problem end manglen på arbejdskraft, lyder det fra SMVdanmark.
Virksomheder, der eksempelvis producerer mad, tøj eller byggematerialer, er blandt dem, der er blevet ramt af voldsomt stigende energipriser. | Foto: Jens Dresling
Virksomheder, der eksempelvis producerer mad, tøj eller byggematerialer, er blandt dem, der er blevet ramt af voldsomt stigende energipriser. | Foto: Jens Dresling
af ritzau

Der er landet en enorm ekstraregning rundt om i den danske industri. Sammenlignet med i 2020 er udgifterne til el og naturgas mere end fordoblet i anden halvdel af 2021. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

Opgørelsen er udregnet ved at tage gennemsnittet for den årlige udgift i 2020 og sammenligne den med den gennemsnitlige udgift i andet halvår 2021. Det er altså ikke gennemsnittet for hele 2021, men blot gennemsnittet for andet halvår, der bruges i sammenligningen.

Den samlede udgift i 2020 lød på 5,7 milliarder kroner, mens den i andet halvår 2021 steget til 11,7 milliarder kroner. Det er mere end en fordobling.

Opgørelsen dækker over udgifterne i fremstillingsindustrien. Det vil sige virksomheder, der eksempelvis producerer mad, tøj eller byggematerialer.

Den store ekstraregning skyldes to forhold, der tilsammen har givet højere energipriser. Det forklarer Kristian Skriver, seniorøkonom i Dansk Erhverv.

”Det er en uheldig kombination af opblomstring i økonomien samt svagt udbud af energi, der har sendt energipriserne i vejret. Ovenpå genåbningen af økonomierne sidste år er den globale efterspørgsel efter energi steget kraftigt, men udbuddet har ikke kunne følge med,” siger han.

Større problem end manglen på arbejdskraft

Særligt gaspriserne i Europa er steget ekstraordinært meget. Blandt andet fordi de europæiske gaslagre var lave på grund af lavere leverancer fra Rusland.

Danmarks Statistik bemærker i sin opgørelse, at tallene ikke er opdateret med effekterne af Ruslands invasion af Ukraine, som fandt sted i februar 2022. Det betyder, at stigningen i energipriserne kan blive endnu højere, end de er opgjort til i statistikbankens opgørelse.

”Tallene er dybt bekymrende. Og virksomhederne kan mærke det meget konkret. Den mest udbredte udfordring blandt de små og mellemstore virksomheder er i dag de stigende energipriser. De stigende energipriser er nu et større problem end manglen på arbejdskraft, der ellers har været klart den største udfordring tidligere,” lyder det fra Martin Kyed, cheføkonom i SMVdanmark, i en skriftligt kommentar.

I Dansk Erhverv har Kristian Skriver en klar forventning om, at det i 2022 kun er blevet dyrere for industrien at forbruge energi.

”Prisstigningerne på energi er gået fra at være høje til at være vanvittigt høje. De færre gasleverancer fra Rusland fortsatte ind i 2022, hvilket har sendt gaspriserne yderligere i vejret, mens også krigen i Ukraine har sendt priserne yderligere op,” siger han.

”Vanvittig udvikling” i producentpriser vil kunne mærkes hos forbrugerne

Energisektor vil tredoble produktion af grøn strøm i Danmark

Restauranter frygter prispres: ”Vores branche er allerede helt i knæ”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter