Tænketank og konsulenthus foreslår høj CO2-afgift for landbruget - og en plan B

Kan en CO2-afgift ikke pålægges landbruget på kort sigt, har tænketanken Kraka og konsulenthuset Deloitte en plan B til sektoren, der indebærer en forbrugsafgift på de produkter med størst udledning.
Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup/ERH
Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup/ERH

Med omkring en tredjedel af Danmarks samlede udledninger spiller landbruget en stor rolle i at nå målsætningen om en CO2-reduktion på 70 pct. inden 2030.

Det siger tænketanken Kraka og konsulenthuset Deloitte, der i en ny rapport vil gøre op med fredningen af landbruget, når det kommer til spørgsmålet om at pålægge sektoren en CO2-afgift , skriver de to aktører i en pressemeddelelse.

”Vi kan ikke blive ved med at frede landbruget fra den grønne omstilling. Når man endnu ikke har taget tyren ved hornene, handler det for det første om, at opgaven er enormt omfattende, og for det andet om en frygt for konsekvenserne for den enkelte landmand, som kan blive uoverskueligt store, hvis ikke politikerne tænker sig godt om,” siger adm. direktør i Kraka Peter Mogensen og fortsætter:

”Vi mener, at en CO2-afgift for landbruget skal være en central en del af løsningen, men vi foreslår også en konkret ’plan B’, hvis politikerne ikke lykkes med afgiften.”

En ’Plan B’ kan nemlig blive nødvendig, da det i dag er svært at opgøre alle landbrugets udledninger, således man kan lave en præcis afregning.

Derfor lyder aktørernes plan B på en forbrugsafgift på de landbrugsvarer, der har den største CO2-udledning. Kraka og Deloitte peger, at lækgeeffekten er mindre ved en forbrugsafgift end afgifter på udledninger.

Landbrugsminister skal drøfte fødevarekrise i Bruxelles

Gasleverandør undrer sig over manglende alternativ til gasledning til Lolland-Falster

Minister: Fremtiden for dansk minkavl afgøres inden for uger - ikke måneder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter