Analytiker om SAS-redning: Eksisterende aktionærer vil blive kraftigt udvandet

Hvis SAS Forward bliver gennemført som planlagt, vil de nuværende SAS-aktionærer formentlig kun stå tilbage med 5 pct. af selskabet, vurderer analytiker.
Foto: Ole Berg-Rusten/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Ole Berg-Rusten/AP/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

SAS’ restruktureringsplan, SAS Forward, vil næppe efterlade flyselskabets eksisterende aktionærer med meget mere end en tyvendedel af et nyt og restruktureret SAS.

Det vurderer analysechef i Sydbank, Jacob Pedersen, der gentager anbefalingen ”sælg” af SAS, efter at flyselskabet tirsdag i sit halvårsregnskab har løftet lidt mere af sløret for, hvordan det vil styrke sin balance.

Målet er blandt andet at få konverteret gæld og hybridobligationer for 20 mia. svenske kr. til aktier og derudover at rejse mindst 9,5 mia. svenske kr. via salg af nye aktier.

”Vi bliver overraskede, hvis den kommende rekapitalisering efterlader de eksisterende aktionærer med meget mere end 5 pct. ejerandel,” skriver Jacob Pedersen i et notat.

Han peger desuden på, at hele øvelsen tegner udfordrende.

”SAS Forward indeholder de rigtige indsatser, men den bliver overordentlig svær at få over målstregen. EU’s konkurrenceregler lægger sikkert loft over staternes ejerandel, alvoren er tydeligvis ikke gået op for medarbejdere og kreditorer (endnu?), og SAS’ historik kan gøre det svært at lokke private investorer til en aktieemission,” skriver Sydbank-analytikeren.

Maks tre måneder

Topchef i SAS, Anko van der Werff, erkendte tirsdag over for MarketWire, at redningsplanen ikke forløber som håbet.

”Der er ikke nok stakeholders, der er positive, og har deltaget, som vi havde håbet - selv om der er bevægelser i den rigtige retning,” sagde han.

På den efterfølgende telekonference indikerede topchefen desuden, at SAS snart skal i mål med konverteringen af gæld.

SAS har ”afgjort ikke et år, og jeg tror heller ikke, at vi har tre måneder” til at komme i mål med konverteringen, varslede den administrerende direktør.

SAS giver ingen garanti for succesfuld redningsplan

Analytiker om SAS: Næste skridt kan blive strejkevarsel - og det er dyrt

EU-formænd vil have mere elastik i europæiske flymål

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter