Økonom: Man skal forvente en højere energiregning efter gasstop

Danmark har været forberedt på et russisk gasstop længe, så der er opbygget gaslagre, siger økonom.
Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank. | Foto: Joachim Ladefoged/ERH
Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank. | Foto: Joachim Ladefoged/ERH
af ritzau

At russiske Gazprom nu vil lukke for gassen til Ørsted kommer formentlig til at smitte negativt af på danskernes gasregninger. Det siger Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank.

”Forbrugerne vil nok se, at gaspriserne stiger en lille smule og forbliver høje i et godt stykke tid endnu. Det er ikke, fordi jeg forventer dramatiske prisstigninger på grund af det her, fordi vi allerede har set priserne stige meget, men det trækker i retning af højere gaspriser,” siger han.

Gazprom har meddelt det danske energiselskab Ørsted, at man fra onsdag morgen vil lukke for gashanerne. Søren Kristensen mener dog ikke, at man som dansk forbruger bør bekymre sig for, om man nu også kan få varmet boligen op.

”Det russiske gasstop efterlader heldigvis ikke Danmark så skidt et sted, som det kunne have gjort. Vi har været forberedt på det her et stykke tid, og Ørsted siger selv, at de har gas nok, fordi der er blevet opbygget lagre,” siger han.

Det kommer dog nok til at betyde, at Ørsted skal ud og købe sin gas hos andre europæiske nationer for at opretholde det nuværende niveau af gasleverancer.

Gazprom indstiller direkte gaseksport til Danmark

Derfor ender gasprisen nok også med at være højere, end tilfældet har været i den nuværende kontrakt med Gazprom. Og den højere pris kan altså ende hos forbrugerne, advarer Søren Kristensen.

Hvis Danmark alligevel skulle ende i en situation, hvor der ikke vil være tilstrækkeligt med gas, har Energistyrelsen meddelt, at man har en plan klar. Den indebærer blandt andet, at man vil og lukke for danske produktionsvirksomheder, der er storforbrugere af gas, i en periode. Det kan være i dage eller uger.

En af de virksomheder, som befinder sig på listen, er Arla. Søren Kristensen forventer dog ikke, at Arla kommer til at være den første virksomhed, man vil lukke ned for i sådan en nødsituation.

”Men det er klart, at hvis man begynder at lukke ned for danske virksomheder, så piller man ved nogle ting, som har rigtig store konsekvenser for dansk økonomi,” siger han.

Minister: Nødsituation med gasforsyning er realistisk scenarie

Mette Frederiksen støtter Ørsted i at trodse Putins rubelkrav

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også