Antallet af fordrevne ukrainere i job er tredoblet på en måned

1055 fordrevne ukrainere er kommet i job i Danmark, viser de seneste tal fra Beskæftigelsesministeriet.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard oplyser, at en sjettedel af de ukrainske flygtninge, som har tilmeldt sig Jobnet, har fået arbejde. | Foto: Jens Dresling
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard oplyser, at en sjettedel af de ukrainske flygtninge, som har tilmeldt sig Jobnet, har fået arbejde. | Foto: Jens Dresling
af ritzau og Susanne Horsdal

Fra april til maj er antallet af fordrevne ukrainere, som er kommet i job i Danmark, tredoblet. Det viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.

I maj er der foreløbig registreret 1055 fordrevne ukrainere i job. Ukrainerne er flygtet fra hjemlandet efter den russiske invasion af Ukraine 24. februar.Tallet ventes ifølge ministeriet at stige yderligere, fordi virksomheder frem til 10. juni kan indberette løn for maj.

De seneste tal fra Udlændingestyrelsen viser, at knap 30.000 fordrevne ukrainere har fået opholdstilladelse efter den såkaldte særlov, også kendt som ukrainerloven. En opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser ifølge ministeriet, at 6036 fordrevne ukrainere har tilmeldt sig Jobnet, og at 6717 er visiteret jobparate per 5. juni.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er tilfreds med udviklingen.

”En sjettedel har fundet et job, siden krigen brød ud, og det er ret godt gået. Jeg tror ikke, at der er nogen af de tilstrømninger, vi har taget imod i den nyere danmarkshistorie, hvor der er så stor en andel, som er kommet så hurtigt i arbejde. Vi vil gerne have dem alle i arbejde, og det har de heldigvis en stor appetit på,” siger Hummelgaard.

Han påpeger, at der fortsat er en del ukrainere, der mangler at få opholdstilladelse, og at der også er ukrainere, der har fået opholdstilladelse, men som endnu ikke har fået bopæl eller pasning til deres børn.

Overvejende tilfredshed i erhvervslivet

Udviklingen afføder overvejende tilfredshed i erhvervslivet.

”Det er meget positivt, at så mange ukrainere er kommet i arbejde. Det er en flot stigning fra april til maj, og det er helt forventet, at der ville gå en måned mere, inden vi rigtigt kunne se ansættelserne i tallene,” siger Steen Nielsen, vicedirektør i Dansk Industri, i en skriftlig kommentar.

Hos Dansk Erhverv modtager man også tallene med tilfredshed.

”I Dansk Erhverv noteres det med glæde, at antallet af ukrainere i job nu begynder at stige. Det er altafgørende for, at arbejdsgiverne kan ansætte ukrainske flygtninge, at de ikke længere skal vente i måneder på at få en opholdstilladelse, før de kan komme i gang med at arbejde,” lyder det fra arbejdsmarkedschef Peter Halkjær i en skriftlig kommentar.

Hos SMV Danmark er man knap så begejstret.

”Det er glædeligt, at vi tilsyneladende har fået sat skub på jobudviklingen for ukrainerne. Men jeg er alligevel en anelse skuffet. Med den store mangel på arbejdskraft i Danmark og den enorme velvilje over for ukrainske krigsflygtninge, der er i danske virksomheder, så burde vi ligge højere. Men jeg håber og tror, at vi efterhånden har fået klippet de værste bureaukratiske snubletråde over, som systemet spændte ud i starten. Der har nemlig været alvorlige bureaukratiske barrierer. Vi har oplevet meget lang ventetid i kommunerne og i Borgerservice, og vi har set ukrainere, der blev ansat, fik arbejdstøj med hjem, men så måtte vente i ugevis på at få lov at gå i gang. Vi er forhåbentlig kommet videre derfra,” hedder det fra Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark.

Ifølge Peter Hummelgaard er det især i hotel- og restaurationsbranchen, at de fordrevne ukrainere hidtil er kommet i beskæftigelse. Også inden for landbrug, skovbrug og fiskeri samt rejsebranchen og rengøring har ukrainere fået job.

Fagbevægelse vil stramme særlov og sikre ukrainere mod for lav løn

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også