58 kommuner og DI lægger plan for at få ukrainere i job

Kommuner og virksomheder mødes for at finde en model for, hvordan ukrainere bedst kommer i arbejde.
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS / X03696
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS / X03696
af ritzau

Repræsentanter for 58 kommuner og erhvervsorganisationen DI mødes tirsdag for at lægge en plan for, hvordan ukrainere kan komme i job.

Det handler om at få skabt et netværk mellem virksomheder og kommuner på tværs af kommunegrænser, lyder det fra vicedirektør i DI Steen Nielsen.

”Vi har en hel masse virksomheder, som er interesseret i at hjælpe ukrainere med job. Og vi har en hel række kommuner, som har samme ønske om at integrere ukrainere bedst muligt i lokalsamfundet. Så vi håber på at få kommunerne og virksomheder til at tale sammen om, hvordan de bedst får et samarbejde op at køre og får spredt de gode ideer fra de steder, hvor nogle kommuner allerede er langt fremme,” siger han.

25.000-30.000 ukrainere er kommet til Danmark, oplyste udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fredag. Det er hovedsageligt kvinder og børn, der er kommet hertil.

Kun en mindre del af dem - cirka 1500 - har fået opholdstilladelse, som er den første forudsætning for at komme i job. Derudover er det endnu uvist, hvor mange der overhovedet er klar til at påtage sig et arbejde.

”Det er få virksomheder, der er kommet så langt, at de har fået ukrainere i job. Det afhænger jo af, at der i den kommende tid bliver givet nogle flere opholdstilladelser, og at papirgangene med skattekort, bankkonti og den slags kommer til at glide fornuftigt,” siger Steen Nielsen.

Virksomheder og jobcentre skal tale sammen

Planen er at få lavet en model for, hvordan virksomheder og kommunale jobcentre snakker sammen, når ukrainere melder sig klar til at arbejde. Det handler også om at få identificeret bøvl og barrierer, som parterne støder på undervejs i processen. Så vil man løbende samle op på erfaringerne og finde løsninger, der kan lette vejen mod at få ukrainerne i job.

I første omgang har 58 kommuner meldt sig til at deltage i netværket. Men målet er, at alle 98 kommuner på sigt kommer med.

Hos Kommunernes Landsforening (KL) kalder cheføkonom Morten Mandøe det for en ”kæmpe opgave”, som samfundet står overfor.

”Heldigvis er alle parate til at hjælpe, og allerede nu er der mange steder en god dialog mellem kommuner og lokale virksomheder, så de, der kan, hurtigt kan komme i job,” siger han.

Ukrainernes vej ind på det danske arbejdsmarked var også på dagsordenen ved et stormøde mandag i København for politikere og organisationsfolk.

Regeringen undersøger mulighed for at få ukrainere hurtigere i job

Prehn: Ukrainere skal kunne komme hurtigt i job i fødevareindustrien

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter