Ukrainske flygtninge volder arbejdsgivere udfordringer

Sproglige udfordringer blandt ukrainske flygtninge har overrasket arbejdsgivere. Det viser undersøgelse fra Ledernes Hovedorganisation.
Sprogproblemer har vist sig større end ventet i forhold til ukrainske flygtninges chance for at få job. Arkivfoto. | Foto: Martin Lehmann
Sprogproblemer har vist sig større end ventet i forhold til ukrainske flygtninges chance for at få job. Arkivfoto. | Foto: Martin Lehmann

De ledere, der har ansat ukrainske flygtninge, er overrasket over, hvor store sproglige udfordringer, de er stødt på. Det viser en ny undersøgelse fra Ledernes Hovedorganisation, som er gennemført i perioden 23. maj – 1. juni 2022 blandt 1.186 privatansatte ledere.

Foreløbig har lidt over en ud af ti ledere ansat ukrainske flygtninge, men for mange ledere har ansættelserne vist sig at volde større kvaler end ventet.

Særligt sproget kan give problemer. 17 pct. af de ledere, der har ansat ukrainske flygtninge, svarer, at sproget har vist sig at være en større udfordring end forudset. Det skal ses i sammenhæng med, at kommuner og myndigheder har anslået, at blot 10 pct. af de ukrainske flygtninge, der er kommet til landet, taler engelsk.

”Det viser, at der er behov for yderligere indsats for at gøre sprogbarriererne mindre. Det kan eksempelvis være i form af endnu mere fokus på engelskundervisning sideløbende med, at de er i arbejde,” siger Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne.

Udfordringer kan vokse

Og sprogudfordringerne kan vise sig at blive større i takt med, at flere ukrainere kommer i arbejde, vurderer cheføkonomen:

”Det er nærliggende at formode, at det er de ukrainske flygtninge med de bedste engelskkundskaber, der er kommet i arbejde først. Dermed kan sprogbarriererne vise sig at blive endnu større i takt med, at flere ukrainere kommer i arbejde.”

Undersøgelsen viser, at i alt 11,5 pct. af lederne har ansat en eller flere ukrainske flygtninge, mens 21,9 pct. stadig overvejer det. Det er en lille stigning i forhold til en lignende undersøgelse fra marts, hvor knap tre ud af ti ledere svarede, at de allerede havde besluttet at ansætte ukrainske flygtninge eller overvejede at gøre det.

”Der er stor velvilje blandt danske ledere til at ansætte og hjælpe de ukrainske flygtninge, der kommer til landet. Det er vigtigt, at vi fastholder dette momentum, for vi har en stor fælles udfordring foran os,” siger Niklas Praefke med henvisning til, at 6.036 ukrainske flygtninge har tilmeldt sig Jobnet som ledig.

Fagbevægelse vil stramme særlov og sikre ukrainere mod for lav løn

Prehn: Ukrainere skal kunne komme hurtigt i job i fødevareindustrien

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også