PolicyWatch

EMA starter evaluering af Bavarian Nordics abekoppevaccine

Det europæiske lægemiddelagentur EMA vil undersøge, om man kan godkende Imvanex til brug mod abekopper i Europa. Vaccinen er i dag kun godkendt mod kopper på det europæiske marked. (Opdateret)

Foto: Lukas Barth/Reuters/Ritzau Scanpix

Det europæiske lægemiddelagentur EMA har af egen drift valgt at undersøge, om Bavarian Nordics godkendte koppevaccine Imvanex også skal godkendes til brug mod abekopper i Europa. Det skriver myndigheden på dens hjemmeside.

Koppevaccinen er allerede godkendt til både abekopper og kopper i USA under navnet Jynneos, mens det samme er tilfældet i Canada under navnet Imvamune. Hidtil har den i flere lande i Europa været indkøbt og brugt off-label.

Beslutningen om at starte gennemgangen af Imvanex er baseret på resultater fra laboratorieundersøgelser, der tyder på, at vaccinen udløser produktion af antistoffer, som er målrettet mod abekoppevirus og kan hjælpe med at beskytte mod sygdommen, lyder det på EMA’s hjemmeside.

Det er konkret EMA’s Emergency Task Force (ETF), der har anbefalet at sætte gang i processen om en eventuel godkendelse. Taskforcen har ligeledes vejledt flere europæiske lande i muligheden for at importere Jynneos fra USA i lyset af de seneste ugers stigning i tilfælde af abekopper.

Imvanex indeholder en modificeret form af vacciniavirus kaldet vaccinia Ankara, som er en virus, der er tæt beslægtet med variola virus (koppevirus) og abekoppevirus, men som ikke forårsager sygdom og ikke kan replikere i menneskeceller. På grund af ligheden forventer EMA, at Imvanex også kan beskytte mod abekopper, ligesom den kan det mod kopper.

EMA skriver, at man nu vil vurdere de tilgængelige data, mens man ”afventer en formel ansøgning om at udvide brugen af Imvanex fra firmaet, der markedsfører vaccinen.” Altså: Bavarian Nordic.

EU vil købe 110.000 vacciner mod abekopper fra Bavarian Nordic

EMA tildeler prioritetsstatus til Bavarian Nordics RSV-vaccine til 60+

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier