Nu er det forbudt at spørge til alder under jobsøgning

Ny lov skal være med til at forhindre, at seniorer bliver fravalgt af virksomheder alene på grund af alder.
Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix
Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix
af ritzau

Fredag er en ny lov trådt i kraft, der forbyder virksomheder at spørge til alder, når de søger nye medarbejdere. Loven blev vedtaget af et bredt politisk flertal i marts, men er altså først trådt i kraft fredag.

Med loven skal alder ikke længere fremgå, når man søger job. Det skal være med til at forhindre, at virksomheder fravælger ledige seniorer på grund af alder, når de søger job.

Da loven blev vedtaget i marts, havde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) et håb om, at loven kunne være med til at give seniorer bedre betingelser for at få job.

”Jeg er med på, at det her forbud ikke gør det alene, men det er med til at sende et stærkt signal. Med lovgivningen vil vi undgå, at arbejdsgiverne frasorterer i bunken af ansøgninger blot ved et kig på fødselsdatoen, inden den er læst, og man rent faktisk har taget stilling til ansøgerens kompetencer,” lød det fra ministeren.

Allerede inden loven er trådt i kraft, har der været tendenser til, at seniorer har oplevet bedre vilkår for at lande et job. I fagforbundet HK, der har cirka 220.000 medlemmer, har man i en nylig undersøgelse spurgt sine medlemmer, om de har følt sig aldersdiskrimineret i forbindelse med jobsøgning.

Det har 17 pct. ifølge undersøgelsen. Sammenlignet med en tilsvarende undersøgelse i efteråret er der sket et fald, da det dengang var 24 pct., der svarede ja til spørgsmålet.

Også ledighedstallene bakker op om, at det går den rette vej. Inden for det seneste år er den samlede ledighed og langtidsledigheden blandt de 50-59-årige således halveret. Med til historien hører det, at den samlede ledighed er faldet, og at det ikke kun har været tilfældet for de 50-59-årige.

Ny lov skal gøre op med diskrimination i ansøgerbunken

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter