København sagsøger for stort millionbeløb: Skulle have brugt biler til affaldsfragt

Lastbilkartel pressede priserne op og bremsede miljøtiltag på biler, som skulle bruges til affaldsfragt. Derfor vil Københavns Kommune nu have erstatning for 78 lastbiler, som er solgt til overpris.
Det er blandt andet Mercedes-Benz-producenten, der har været med til at skabe kartellignende forhold. | Foto: Marius Pedersen //PR
Det er blandt andet Mercedes-Benz-producenten, der har været med til at skabe kartellignende forhold. | Foto: Marius Pedersen //PR

Et såkaldt priskartel mellem de største lastbilproducenter i Europa, hvor virksomhederne sammen over flere år har skruet op for priserne og skabt monopol, får nu landets tre største kommuner til at sagsøge dem for 185 mio. kr.

Sagsanlægget er anført af Københavns Kommune, hvis andel udgør 75 mio. kr., og sker sammen med Århus Kommune, Århus Havn, Odense Kommune og Odense Renovation. Det skriver TV 2 Lorry.

Søgsmålet har rod i en afgørelse fra EU-Kommissionen fra 2016 og 2017 om, at producenterne aftalte priser og aftalte at forsinke ny teknologi, der skulle nedbringe udledningen af sundhedsskadelige stoffer, og kommissionen har opfordret enhver, der har været påvirket af kartellet, til at anlægge sag.

Fra chefjurist i Teknik- og Miljøforvaltningen, Trine Høj Andersen, lyder det, at Københavns Kommune har indkøbt og leaset lastbiler hos virksomhederne, og kommunen har indkøbt fragtkørsel hos selvstændige vognmænd, blandt andet med henblik på transport af affald.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter