Delte meninger om ny energipakke: Kan stadig koste virksomheder dyrt

Dansk Erhverv glæder sig over den politiske aftale, der sænker elafgiften og giver virksomheder og borgere mulighed for at skyde eller opdele energiregningen via lån. SMVdanmark frygter mere gæld.
Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv (th.), glæder sig over den politiske aftale, som, han mener, er et godt første skridt for at redde virksomheder. | Foto: Katrine Hørup Noer
Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv (th.), glæder sig over den politiske aftale, som, han mener, er et godt første skridt for at redde virksomheder. | Foto: Katrine Hørup Noer

Energipakken, der er blevet forhandlet på plads af regeringen og et bredt politisk flertal, modtages med blandede følelser af erhvervsorganisationer.

Pakken indebærer blandt andet en indefrysningsordning for husstande og virksomheder og en sænkelse af elafgiften fra 69,7 øre per kilowatt-time til EU’s minimumssats på 0,8 øre per kilowatt-time. Regeringen har indgået aftalen med et bredt flertal af Folketingets partier; Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Alternativet og Moderaterne.

Hos Dansk Erhverv er man overordnet glad for den brede aftale, men hæfter sig også ved, at det ikke vil være nok for alle virksomheder.

”Der er helt åbenlyst behov for en håndsrækning til de mange virksomheder, som er hårdt pressede, og som balancerer på kanten grundet de høje energipriser. Mange af Dansk Erhvervs medlemmer melder, at de er under et voldsomt pres,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, der har kæmpet for, at modellen bliver en tilvalgsordning, i en pressemeddelelse.

”Vi anerkender klart, at der ikke er nogen nemme løsninger i denne yderst svære situation, og vi forstår absolut tankegangen bag den valgte model i en tid med høj inflation. Men vi må desværre også konstatere, at det ikke vil være nok for nogle virksomheder,” uddyber han.

Frygter at ende i gæld til halsen

Større er bekymringen i organisationen SMVdanmark, der varetager 18.000 små og mellemstore virksomheders interesser. Her ser man trods alt også positive elementer i aftalen.

“Jeg er bange for, at lånemuligheden ikke er tilstrækkelig til at holde hånden under mange virksomheder, som vil være tvunget til at gå konkurs. Og de mange, der ejer deres virksomhed personligt, ender med at hæfte for en gæld, de ikke kan se sig ud af,” siger Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark, i en pressemeddelelse.

Han påpeger, at mange tusinde virksomheder allerede i dag slås med corona-lån.

”De står allerede i coronagæld til halsen, og nu får de mulighed for yderligere at gældsætte sig. Det er skruen uden ende. Hvis lånet var rentefrit og over en længere årrække, ville det være en reel hjælp. Som det er nu, hvor vi ikke kender sluttidspunktet på krisen, vil mange ende i en situation, hvor de ikke vil kunne bunde,” siger Jakob Brandt.

Til gengæld glæder han sig over, at elafgiften efter lang tids venten og politisk pres fra blå blok endelig bankes i bund.

Erhvervsminister Simon Kollerup glæder sig over den brede politiske aftale, der skal give et pusterum til trængte købmænd, bagere og slagtere.

”På den måde kan de få ro om deres budget mindst et år ud i fremtiden. Pakken i dag er første skridt, og fra regeringens side fortsætter vi selvfølgelig med at holde tæt øje med situationen, og vi overvejer løbende, hvilke værktøjer vi skal tage i brug,” siger han til aftalen.

Elafgiften sænkes med ny energipakke til danske husholdninger og virksomheder

Professor: Ikke den rette løsning at sænke elafgiften

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også